НОВИНИ

Наследниците на Кършовския род се събраха за шести път на родова среща в Елена

За шести път наследниците на Кършовския род, от който произлизат известни български революционери, държавници и творци, се събраха на родова среща в град Елена. Потомци на прочутата възрожденска фамилия, дойдоха от всички краища на България, а сред тях беше и заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която също произлиза от рода. След десетки поколения, днес той има над 1 500 потомци.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:35, 04.06.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Според преданията, историята на рода започва от болярина Кършо, който след падането на Търново под турско робство, се преселва в Елена. Сред неговите потомци са петимата братя революционери Кършовски. Най-възрастният от братята - Иван Попхристов Кършовски участва в двете български легии и е един от основателите на БРЦК. На него Левски пише: "Кажи ми моите и аз твоите кривици, па да се поправиме и все наедно да вървим, ако ще бъдем хора".

Най-големият от братята Кършовски е и прадядото на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева, зам.-председател на Европейската комисия: Голяма отговорност е да знам, че представлявам род, който е допринесъл толкова много за свободата на страната ни и за това, тя да се издигне силна след годините на Освобождението.

Страшимир Кършовски идва за родовата среща от Долна Митрополия. Той е правнук на друг от братята революционери - Сава.

Страшимир Кършовски, правнук на Сава Кършовски: Братята тръгнали по четите и той останал сам и като нямало какво да прави станал председател на Революционния комитет.
Анна Кършовска, праправнучка на Сава Кършовски: Това е усещането да принадлежиш към нещо и да принаделжиш към нещо, с което се гордееш - това се опитваме да кажем на децата си.

Наследниците на Кършовския род поднесоха цветя пред паметника на братята революционери и посетиха Еленските манастири. А ние - в БНТ сме щастливи, че работим с една от именитите потомки на рода - Даниела Кънева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни теоритични курсове за шофьори в София
Безплатни теоритични курсове за шофьори в София
Двама души загинаха, а петима са пострадали при катастрофа на пътя Ямбол-Бургас
Двама души загинаха, а петима са пострадали при катастрофа на пътя Ямбол-Бургас