НОВИНИ

НАТО не се стреми към конфронтация с Русия, увери Столтенберг

НАТО не се стреми към конфронтация с Русия, като засилва военното си присъствие в Източна Европа, увери днес генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

нато стреми конфронтация русия увери столтенберг
bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 02.06.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света

"Ние укрепваме нашата колективна отбрана не за да провокираме конфликт, а за да го предотвратим ", подчерта Столтенберг на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел след срещата им в Берлин. Той добави, че НАТО и Русия не са в нова Студена война.

"Не искаме конфронтация с Русия. Точно обратното, ние се стремим към по-конструктивни отношения с нея", подчерта генералният секретар на НАТО.

Столтенберг наблегна на важното значение на запазването на двустранния диалог. Русия инвестира много средства във въоръжените си сили, отбеляза той, като допълни, че в момента не вижда пряка заплаха от Москва.

Германия смята, че е важно да бъде спазван Основополагащия акт Русия-НАТО, заяви Меркел, цитирана от ТАСС. Тя посочи, че със Столтенберг са обсъдили подготовката на срещата на върха на Алианса през юли във Варшава. Форумът ще бъде посветен на заплахите от изток и юг, отбеляза Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха риболовния сезон
Откриха риболовния сезон
Цената на тока за бита замръзва
Цената на тока за бита "замръзва"