НОВИНИ

НАТО обсъжда ответни мерки срещу Русия

Министрите на отбраната на страните от НАТО обсъдиха в Брюксел ответни мерки срещу Русия в случай, че Москва не се върне към договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег. Срокът, поставен на Русия, изтича на 2 август. Утре - срещата на военните министри от Пакта продължава, те ще обсъдят напрежението между Иран и Съединените щати.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:46, 26.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес, че мерките срещу Русия, които военните министри ще обсъждат са краткосрочни и дългосрочни. Той обаче отказа конкретика, защото се надява Москва все пак да се върне към спазването на договора. Според него разполагането на руски ракети е много сериозен въпрос.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Руските ракети могат да пренасят ядрени бойни глави, те могат за минути да достигнат европейските градове. Трудни са за засичане, мобилни са и следователно намаляват времето за предупреждение, имат потенциал при използването на ядрени оръжия във въоръжен конфликт. Тези нови руски ракети нарушават договора, който десетилетия наред е бил крайъгълен камък на контрола върху въоръженията".

За първи път на среща на НАТО пристигна и новият американски изпълняващ длъжността военен министър Марк Еспър. Въпреки че темата Иран не присъства официално в дневния ред на срещата, Еспър ще обсъди с колегите си напрежението между Вашингтон и Техеран.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Мисля, че е изключително важно ясното послание от страна на САЩ, че те са готови да седнат на масата за преговори с Иран и са готови да се опитат да намалят напрежението. Ескалацията в Залива трябва да бъде избегната.

Марк Еспър - и.д. военен министър на САЩ: Това не е Съединените щати срещу Иран. Това е Иран срещу региона или по-скоро срещу глобл обстановка. Затова трябва да работим заедно, за да намерим дипломитическия път с Иран и да стигнем до ново по-добро споразумение от това което имахме преди.

От българска страна в срещата участва заместник военният министър Атанас Запрянов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно количество метамфетамини е заловено в Холандия
Рекордно количество метамфетамини е заловено в Холандия
Валери Симеонов: Нарушителите протестират срещу закона за шума
Валери Симеонов: Нарушителите протестират срещу закона за шума