НОВИНИ

НАТО ще подсили източния си фланг

НАТО се готви да отговори на сериозните заплахи от юг и от изток и разширява присъствието си в източните части на алианса. Това посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение във Варшава. В същото време европейските страни членки увеличават разходите си за отбрана.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:30, 31.05.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Полските сили за сигурност вече се готвят усилено за срещата на 8 и 9 юли, която ще събере във Варшава лидерите на съюзниците от НАТО. Вече е ясно, че алиансът ще подсили източния си фланг с многонационални части, които ще се разполагат на ротационен принцип.

Това е отговор на заплахите от юг и от изток. Решенията ще се вземат през юли, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг, който е в полската столица за подготовка на срещата.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Сега работим по предложения на наши командващи и военни експерти. Те предлагат разполагане на батальони в различни страни - балтийските републики, Полша. Предстои да решим, но мога да кажа, че в Полша ще има по-голямо присъствие на НАТО.

Това присъствие е желано, подчерта полският президент Анджей Дуда. Той нарече "ритуално" заплашителното изказване на руския президент Путин по повод американските противоракетни бази в Румъния и Полша.

Анджей Дуда, президент на Полша: Това е инвестиция в отбранителна система. Тя не е насочена срещу никого, а трябва да ни защитава от евентуални ракетни нападения.

НАТО ще увеличи усилията за осигуряване на стабилност извън границите си, посочи Столтенберг. Той отбеляза, че срещата на върха ще се проведе в критичен момент, в който сигурността и ценностите на алианса са подложени на изпитание.

В интервю за "Файненшъл таймс" шефът на НАТО посочва, че се очаква тази година разходите за отбрана на европейските членки на съюза да нараснат - за първи път от близо десетилетие. Това става на фона на страховете от Русия и мигрантската криза, отбелязва изданието. По предварителни данни най-голяма е промяната във военните бюджети на балтийските страни, които граничат с Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Русия: Авиацията ни не е атакувала сирийския град Идлиб
​Русия: Авиацията ни не е атакувала сирийския град Идлиб
„Капана фест“ в Пловдив
„Капана фест“ в Пловдив