НОВИНИ

Научните постижения през 2018 г.

Роботи, способни да спасяват хора, гръбначни приставки за преодоляване на парализата и левитиране с мощни дронове са сред научните постижения, които наредиха 2018-та в списъка на годините с бързо техническо развитие. Кратък преглед на някои от най-смелите и вдъхновяващи решения от Милен Атанасов.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:40, 31.12.2018
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Не е Люк от „Междузвездни войни", но изкуствената му ръка го слуша дотолкова, че да свири на пиано. Благодарение на ултразвукова технология и специален алгоритъм. Добре дошли в почти фантастичния научен свят на 2018-та. Без имена на държави, компании и хора. Защото постиженията са за всички.

Тук роботите се учат да спасяват хора при всякакви условия, имитират мимики и движения, преодоляват какви ли не препятствия и влизат дори в човешките чехли, за да ги паркират удобно и в правилната посока. Тук хората виждат много повече. Дори и в миналото. Виртуално.

В този свят колите са електрически, изработени с 3D принтери, някои имат перки и могат да прелитат все по-големи разстояния. Леонардовият култ към птичите криле пък намира израз в почти съвършена имитация на полета. А какво става с моторите ли? Ами справят се и сами, благодарение на напредничава система за баланс.

Земята отдавна е отесняла за научната мисъл. През 2018 г. хората гледат към Луната. И, разбира се, към Марс. И изпробват космически харпуни. Ей така, за всеки случай. Знае ли човек какво го очаква при бъдещите космически експедиции? Може би 2019-та ще покаже...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските власти съобщиха, че са заловили американец в подозрения за шпионаж
Руските власти съобщиха, че са заловили американец в подозрения за шпионаж
Париж в очакване на протести в навечерието на Нова година
Париж в очакване на протести в навечерието на Нова година