НОВИНИ

Най-малко 39 мигранти се удавиха в Егейско море

Най-малко 39 души, от които 5 деца, се удавиха в Егейско море, а 75 бяха спасени, след като лодка с мигранти, тръгнала за Гърция, се преобърна близо до бреговете на Турция. 17-метровата лодка е била натоварена с най-малко 120 души.Спасените са откарани в болница със симптоми на хипотермия. В лодката имало мигранти от Сирия, Афганистан и Мианма.Във връзка с трагедията е арестуван един турски гражданин, заподозрян, че е организирал опасното пътуване.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
19:20, 30.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Турция иска не три, а пет милиарда помощ

Анкара иска от Евросъюза 5 милиарда евро за удържане на наплива, вместо обещаните 3 милиарда, съобщава Ди Велт. Мигрантите трябва да са наясно, че са само временно в Европа, заяви германският канцлер Меркел.

Заместник-председателят на Еврокомисията подкрепи идеята на германския финансов министър за данък върху бензина за финансиране на приема на бежанци.

17-метрова лодка със 120 души от Сирия, Афганистан и Мианма потъна край турския курорт Айваджък срещу гръцкия остров Лесбос. Поне пет от жертвите са деца. Според Фронтекс, от началото на годината турско-гръцката морска граница са прекосили нелегално близо 51 хиляди души.

Десетки маскирани снощи тормозиха мигранти в центъра на Стокхолм. Сборището принуди полицията да засили присъствието си, включително с хеликоптери, има четирима арестувани. Подозренията падат върху радикални елементи и футболни агитки.

Крайнодесни освиркаха германския канцлер Меркел преди речта й пред нейния Христиандемократически съюз в Нойбранденбург. Тя изрази известно разочарование от европейския отговор на мигранската криза, но изтъкна, че гостоприемството е временно.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Трябва да кажем на хората: имате временен статут за пребиваване и очакваме след края на войната в Сирия и победата над "Ислямска държава" в Ирак да се върнете у дома с придобитите знания.

Освен, че иска два милиарда допълнително към обещаните три, Анкара е недоволна от намеренията на Брюксел да отпуска парите на траншове по конкретни проекти, твърди Ди Велт. Рим засега блокира европомощта за Тупция, като настоява за по-голям дял на еврофондовете и за контрол по използването, но ще даде своя принос.

Матео Ренци - премиер на Италия: Казахме го на Европейския съвет на 29 ноември, повторихме го и през декември. Просто чакаме от Евросъюза някои отговори на конкретни въпроси.

Източник на средства за справяне с бежанската криза може да бъде данък върху бензина в национален или европейски мащаб, особено при исторически ниската цена на петрола, заяви еврокомисарят Домбровскис пред "Шпигел".

Така той подкрепи идеята на германския финансов министър Шойбле, която бе остро критикувана в собствената му партия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
пред пролетна река !!!
пред пролетна река !!!
Протести в подкрепа на българската история
Протести в подкрепа на българската история