НОВИНИ

Нетаняху обеща да анексира части от Западния бряг, ако спечели изборите

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да анексира селища в окупирания Западен бряг, ако спечели нов мандат след изборите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева Деян Йотов
11:32, 07.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Израелците ще гласуват за парламент във вторник и основната конкуренция на премиера са десни партии, които подкрепят присъединяването на части от Западния бряг.

Ходът на Нетаняху се тълкува като опит за спечелване на подкрепа сред десните избиратели. Според международните закони селищата са нелегални, но Израел оспорва това твърдение.

Нетаняху приветства неотдавнашното решение на САЩ да признаят Голанските възвишения за израелска територия. Ходът на премиера не е изненадващ, заяви палестинската страна.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Ще разширя израелския суверенитет и не правя разлика между отделни блокове или изолирани селища. Според мен всеки блок е израелска територия и е под наш контрол. Ние - израелското правителство, контролираме тези територии, няма да позволя да попаднат в ръцете на палестинската власт.

Палестинците отдадоха това спорно решение на произраелската политика на Доналд Тръмп. За тях то е очаквана последица от признаването на Ерусалим за столица само на Израел, както и на израелския суверенитет над окупираните също през 1967-а Голански възвишения.

Ханан Ашрауи, член на ООП: Това е краят на шансовете за постигане на мир.
Риад ал Малики, министър на външните работи на Палестина: Нетаняху ще се сблъска с истински проблем. Какво ще прави с нас? Не може да ни прогони. Ние ще се съпротивляваме и тогава международната общност ще трябва да направи нещо.

Нетаняху беше разкритикуван и от основния му противник на изборите - бившия началник-щаб на израелската армия Бени Ганц. "Срамота е да се играе така с хората", заяви центристът. Неговата формация и партията "Ликуд" на Нетаняху се очаква да спечелят по около 30 места в 120-членния Кнесет. Но шансовете на Ганц да състави управляваща коалиция се оценяват като по-слаби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Либийското правителство обеща да защити Триполи от настъпващите сили на Хафтар
Либийското правителство обеща да защити Триполи от настъпващите сили на Хафтар
Мост рухна частично след удар на ферибот в Бразилия
Мост рухна частично след удар на ферибот в Бразилия