НОВИНИ

Николай Нанков: Цената на водата няма да се вдига драстично

В момента се изработва дългосрочна стратегия за финансиране на водния сектор заедно със Световната банка и ще се избере този модел, който е най-подходящ за нашите условия, а българските граждани трябва да бъдат спокойни - няма да има драстично повишаване на цената на водата, това ще става плавно. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при откриването на международната конференция „Опазване и устойчиво използване на водите в България“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:57, 18.09.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
николай нанков цената водата вдига драстично

Темите, които се разискват, са посветени на опазването и устойчивото използване на водите в Източна Европа, уязвимостта на България от изменението на климата, свързано с водния сектор, опазването и на водите и ВиК услугите, управлението на водните рискове в селскостопанския сектор в България, безопасността на язовирите и тяхната рехабилитация у нас и др. В срещата участват представители и експерти на институциите у нас и на ЕС,на общините в България, на Световната банка и др.

Учените не са на едно мнение за влиянието на климатичните промени върху ураганите и тайфуните, но при нас това се проявява като екстремни горещини, екстремни застудявания, проливни дъждове и др., посочи министър Нанков. В тези условия управлението на риска е от съществено значение и нашето ведомство ще провежда една устойчива, планова политика в този сектор, каза той.

За първи път у нас от доста години започва строителство на два нови язовира с основно предназначение за питейно-битови нужди- край Пловдив и Панагюрище, информира Нанков. Те ще осигуряват чиста вода за населението през цялата година. Това е единственото решение за нормални доставки и качество на питейна вода- с този проект доказваме, че визионерски сме локализирали тази инвестиция. Благодарение на заема от Световната банка на тези два обекта се даде реален старт, каза той. През юли т.г. стартира и рехабилитацията на язовир „Студена”, а ремонта се прави без източване на вода, с иновативни методи и ще удължи експлоатацията му поне с 50 г., уточни министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трамвай излезе от релсите на бул. Скобелев, няма пострадали
Трамвай излезе от релсите на бул. "Скобелев", няма пострадали
Военни учения до Северна Корея на Китай, Русия, САЩ и Южна Корея
Военни учения до Северна Корея на Китай, Русия, САЩ и Южна Корея