НОВИНИ

Нова съдебна процедура може да спре Брекзит-а

Британското правителство е заплашено от нова съдебна процедура, криеща опасност да спре процеса на Брекзит. За нея загатнаха адвокати, които са на мнение, че напускането на Европейския съюз не означава задължително излизането на Обединеното кралство от Европейското икономическо пространство, предаде АФП.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:53, 28.11.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света
нова съдебна процедура спре брекзит

Според Би Би Си кръгът за размисъл "Бритиш инфлюънс" ("Британското влияние") трябва тази седмица да напише писмо до министъра на Брекзит-а Дейвид Дейвис, за да поиска парламентът да бъде консултиран по принадлежността на Великобритания към Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Двадесет и осемте страни членки на ЕС, както и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, оформят ЕИП, създадено въз основата на свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора.

Британското правителство твърди, че напускането на страната на ЕС означава и излизане от ЕИП. "Бритиш инфлюънс" обаче е на мнение, че това не е така и че Лондон първо трябва да анулира член 127 от договора за ЕИП, а това пък би изисквало одобрението на депутатите в британския парламент.

"Има много голям шанс Великобритания да се окаже в нарушение на закона, изваждайки ни от ЕИП заедно с Брекзит-а", заяви Джонатан Лис, вицепрезидент на кръга за размисли пред Би Би Си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Търговище е задържан рецидивист, извършил въоръжен грабеж в Попово
В Търговище е задържан рецидивист, извършил въоръжен грабеж в Попово
Общественици и историци призоваха за ревизиране на Ньойския договор
Общественици и историци призоваха за ревизиране на Ньойския договор