НОВИНИ

Нови елементи в Националната листа на нематериалното културно наследство

Министърът на културата Вежди Рашидов обяви новите елементи в Националната листа на нематериалното културно наследство. Той връчи и грамоти за приноса в опазването и популяризирането на националната културна идентичност и по повод на вписването на съответния елемент в Националната листа.

bnt avatar logo
от БТА
14:50, 23.06.2016
Чете се за: 00:58 мин.
Още
елементи националната листа нематериалното културно наследство

Рибарското селище "Ченгене скеле" край Бургас трябва да се съхрани като традиция, поминък и туристически обект. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов днес на церемонията за вписването на нови елементи в Националната листа на нематериалното културно наследство в галерия "Средец" на Министерството на културата /МК/.

Той допълни, че докато е на поста, ще направи всичко възможно селището да не стане жертва на инвеститорски интереси. Министър Рашидов заяви това по повод на вписването в листата на "Плетене на рибарски такъми - таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив" - един от десетте нови елемента, които получиха признание. Техният списък ще бъде изпратен и в ЮНЕСКО - като предложения за Световната листа на нематериалното културно наследство.

Представители на организациите, предложили кандидатурите и поемащи ангажимент за тяхното съхраняване и популяризиране - читалища и регионални музеи, получиха голямото отличие на МК "Златен век" - печат на цар Симеон Велики.

Останалите нови елементи в листата са "Еркечкото лазаруване: живата традиция" - с. Козичино, общ. Поморие, "Песни и хора на мегдана" в с. Кипра, общ. Девня, "Кукери на Сирни заговезни" - с. Бозвелийско, общ. Провадия, "Традиционните хора на с. Гъмзово - традицията среща бъдещето", общ. Брегово, "Многогласно женско/мъжко пеене със съпровод на тамбури" - с. Дорково, общ. Ракитово, "Костадин Илчев - самобитен продължител на родопската гайдарска традиция" - Смолян, "Родопската гайда - магията на планината" - Девин, "Писане на яйца с восък" - Костенец, "С танците на нашите предци" - с. Пет могили, общ. Никола Козлево.

С награждаването днес завършва Националната кампания "Живи човешки съкровища - България - 2016". От 2008 г. на всеки две години в навечерието на Еньовден се организира церемония, на която се обявяват новите попълнения в листата. Досега бяха включени 20 елемента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливни дъждове наложиха затварянето на избирателни секции в Лондон
Проливни дъждове наложиха затварянето на избирателни секции в Лондон
През ноември ще съдят убиеца на британската депутатка Джо Кокс
През ноември ще съдят убиеца на британската депутатка Джо Кокс