НОВИНИ

Нови форми за онлайн търговия създават правни проблеми

Все по-нови форми за онлайн търговия навлизат на пазара и създават правни проблеми за потребителите. По последни данни повече от 10% от жалбите, които постъпват в Комисията за защита на потребителите у нас, са свързани с пазаруването в интернет. Това стана ясно по време на представянето на поредния брой на Юридически барометър, който всеки 6 месеца изследва състоянието на правния ред в България. Кои са най - честите нарушения в онлайн търговията и как да се пазим от тях разказва Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:45, 11.10.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Колкото и удобно да е онлайн пазаруването и да пести време, все по-новите му форми, които се налагат на виртуалния пазар, крият рискове за потребителите. Най-често те се оплакват от това, че търговците пречат на правото им да върнат дадена стока, поръчана по интернет в 14-дневен срок. Фирмите или въобще не позволяват това, или скъсяват срока за рекламация на 7 дни, както беше до преди 2 години.

Сред най-честите жалби в Комисията за защита на потребителите са и тези от "опарени" потребители, които вече са поръчали по интернет определена стока, платили са я, но не са я получили, тъй като са попаднали на мним търговец. В тези случаи най-често става дума за онлайн покупка на бяла техника, битови електроуреди и туристически услуги.

Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителите: Това, към което трябва да насочат вниманието си потребителите, е да проверят дали търговецът реално съществува. Добре е потребителят да осъществи някаква комуникация, дори по електронен път, и да проследи дали на сайта всички съществени елементи са налице - освен цена на стоката, също и разход за доставка, срок за доставка и изричното посочване, че потребителят има право на отказ от стоката.

Проф. Даниел Вълчев - Център за правни инициативи: Едно е, когато си купувате от български сайт, съвсем друго е, когато си купувате от сайта "Али Баба"или "Амазон "- Канада. Във втория случай възможността за един обикновен човек да потърси своите права е много ограничена.

В много държави във Фейсбук стартира възможността всеки да може да продаде на друг стока или услуга. Това са нови форми на онлайн търговия, които тепърва ще създават правни проблеми-предупреди Вълчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонт на градския стадион в Русе
Започва ремонт на градския стадион в Русе
Каква е причината за напукването на блока в столичния квартал Сердика?
Каква е причината за напукването на блока в столичния квартал "Сердика"?