НОВИНИ

Новият парламент на Испания започва работа

С официална церемония ще започне работа новият испански парламент. Сесията ще бъде открита с тържествена реч на крал Филипе Шести. Очаква се да говори и председателят на долната камара на парламента - Ана Пастор. По-късно ще се проведе военен парад.

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 17.11.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Сесията ще сложи край на продължителната политическа криза в Испания. От началото на годината испанците два път заставаха пред урните, за да избират парламент, но и двата пъти не беше излъчен категоричен победител. След серия политически совалки и тежки преговори в крайна сметка мандат за съставяне на нов кабинет получи лидерът на испанските консерватори Мариано Рахой.

Според политолози обаче това правителство ще работи при много по-различни условия в сравнение с първия кабинет на премиера консерватор. От 2011 до 2015 година Народната партия на Рахой имаше абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, което даваше на правителството свобода при вземането на решения. Сега обаче консерваторите имат едва 137 представители в 350-местния Конгрес на депутатите, което ще наложи търсенето на консенсус с останалите праламентарно представени партии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проектобюджет на НЗОК предвижда повече средства за здравноосигурителни плащания
Проектобюджет на НЗОК предвижда повече средства за здравноосигурителни плащания
ГЕРБ на политически консултации при президента
ГЕРБ на политически консултации при президента