Парламентът ще бъде информиран, когато има варианти за АЕЦ "Белене"

Премиерът Борисов е заявил пред министрите, че когато има решение за оборудването на АЕЦ "Белене", то ще бъде представено в парламента. Това става ясно от публикуваната стенограма на заседанието. Борисов казва още, че предложенията на БСП ще бъдат разгледани с голямо внимание от управляващите. Добавя обаче, че за него те са нещо ново.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:37, 13.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Пред министрите премиерът изразява учудването си защо при двете управления на БСП от 2006 година насам строежът на централата не е започнал.

През 2013-2014 г. министър беше Драгомир Стойнев, тогава само ГЕРБ беше опозиция), а те имаха пълно мнозинство в парламента. Това припомня Борисов пред министрите и казва, че тогава е можело да се вземе решение да падне този мораториум и строежът да започне.

Затова според премиера, в цялата ситуация, освен популизъм и активност, свързана с последните конгреси, на които са присъствали в Русия, не може да се намери никакво разумно основание.

Бойко Борисов посочва още, че в момента управляващите подготвят различни варианти и той е поел ангажимент, когато имаме решение - след проведени разговори и с руската страна и с всички останали, първо, на комисия, после и в пленарната зала да бъде предложено решение.

Премиерът уточнява също, че спорът в момента не е между България и Русия, а е между две държавни компании и цитирам "ние не желаем това да се издига на междудържавно ниво".

В момента се търси икономически най-реалистичният сценарий, който е с най-малко щети за държавата, ако може и с ползи, не виждам как да предопределяме точно какво ще се случи, защото във въпросното предложение няма нито едно изчисление, казва още премиерът

Няма нито една сметка, няма нито един аргумент, свързан с икономическа целесъобразност, изтъква на заседанието вицепремиерът Томислав Дончев. Според него да се предопределя, че ще се строи ядреното съоръжение без яснота на източника на финансиране - това би ни затруднило категорично във всички действия и всички преговори, които правителството води.

След разговорите в Иран по възможната продажба на на руското оборудване за АЕЦ "Белене" на ислямската държава ,Дончев не изключи вчера и възможността за рестарт на проекта, но посочи, че всичко е въпрос на сметки.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък припомня причината, за да се стигне до арбитражното дело, а именно - подписаното на 5 ноември 2008 г. между НЕК и "Атомстройекспорт" Допълнение №5 за произвеждане на оборудване с дълъг цикъл на производство.

"Това оборудване е с ясно посочена стойност, тя е 673 млн. евро. Сами можете да направите аналогията с това, което е отсъдил Арбитражът", посочва министър Петкова като посочва, че от седемте заведени иска Арбитражният съд е приел само три и това са само свързаните с оборудването, поръчано на 5 ноември 2008 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александър Методиев се отказа сам от имунитета си
Александър Методиев се отказа сам от имунитета си
Ултразвукови устройства гонят влечуги в Дупница
Ултразвукови устройства гонят влечуги в Дупница