НОВИНИ

Някои страни-членки не са взели решение за влизането на Северна Македония в ЕС

Някои държави-членки още не са взели решение за започването на преговори със Северна Македония за членство в ЕС. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща със Стево Пендаровски. Брюксел е първата задгранична визита на новоизбрания държавен глава. Освен с Туск, той разговаря и с върховния представител по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:28, 12.06.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Следващата седмица Съветът на Европейския съюз ще разглежда въпроса за разширяването.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Вие направихте всичко, което се очакваше от вас. Но аз искам да бъда честен: не всички държави членки са готови да вземат решението за започване на преговори в идните дни. Аз лично вярвам, че може да има само едно решение и то е започването на преговори със Северна Македония и Албания, така както е препоръчала Европейската комисия.
;

Туск припомни, че Северна Македония е постигнала исторически споразумения с България и Гърция. Но не скри, че понякога постигането на консенсус сред 28-те държави-членки отнема повече време. Според него въпросът не е дали преговорите със Скопие ще започнат, а кога.

Македонският президент нарече първата си визита в Брюксел „символична“.

Стево Пендаровски - президент на Северна Македония: Ние не само получихме безусловна препоръка за започване на преговори, но бяхме посочени и като светъл пример за Западните Балкани.

Държави като Холандия и Франция все още са против започването на преговори с Тирана и Скопие. Други 13 страни от ЕС, сред които и България, приеха декларация за ускоряване на процеса на присъединяването им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София ще има аквапарк до края на годината
София ще има аквапарк до края на годината
Според ЕНП е логично нейният представител да стане председател на ЕК
Според ЕНП е логично нейният представител да стане председател на ЕК