Отбелязаха 20 г. от разполагането на сили на НАТО в Косово

С тържествена церемония в Косово отбелязват 20-та годишнина от разполагането на силите на НАТО, с което се сложи край на войната. За събитието в Прищина бяха и тогавашните американски президент Бил Клинтън и държавният секретар Мадлин Олбрайт. Въпреки че от 2008 г. 115 държави, сред които и България признават независимостта на Косово от Сърбия, напрежението между Прищина и Белград продължава и до днес.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:16, 12.06.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

78 дни, в които частите на НАТО бомбардират сръбските сили в Косово.

Операцията, която слага край на войната между сърби и етнически албанци.

Конфликт, отнел над 10 000 човешки живота.

20-та годишнина от пристигането на KFOR в Косово събра отново бившият американски президент Бил Клинтън и държавният секретар през втория му мандат Мадлин Олбрайт.

А площад „Скендербег“ в центъра на Прищина беше залят с албански, американски и натовски знамена. Косовският държавен глава Хашим Тачи, който по време на войната е лидер на албанските бунтовници, удостои Клинтън и Олбрайт с ордени на свободата.

Хашим Тачи, президент на Косово: 12 юни е денят, който ни формира като нация, като хора, като Косово и като неразделна част от Европа и Запада. Гордеем се, че сме най-големите приятели на Съединените щати и Европа в тази част на света.
;

Мадлин Олбрайт присъства на официалното откриване на свой паметник и площад, кръстен на нея. Пред събралите се около 3000 души, тя си припомни нощта, в която започва операцията.

Мадлин Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ: Президентът ми се обади и ми съобщи, че самолетите са заминали за Косово. Казахме си "постъпваме правилно".

А бурни аплодисметни прекъсваха речта ѝ.

Бил Клинтън, бивш президент на САЩ: За да изградите бъдещето, са ви необходими нов вид смелост и търпение.

20 години след края на войната и 11 след обявяването на независимост, страни като Сърбия, Русия, Китай, но и еврочленката Испания, отказват да приемат легитимността на Прищина. Около 4000 военни от НАТО до днес патрулират в страната.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Според ЕНП е логично нейният представител да стане председател на ЕК
Според ЕНП е логично нейният представител да стане председател на ЕК
Отлагат приемането на Закона за публичните предприятия
Отлагат приемането на Закона за публичните предприятия