НОВИНИ

Няма опасност от преливане на язовири в Търговищко

Язовирите на територията на община Търговище са в изправност и няма опасност от преливане заради увеличения обем вода, който постъпва от снеготопенето. В общината има 22 язовира общинска собственост, пет се стопанисват от сдруженията за напояване, а девет са отдадени на концесия, съобщи Кирил Керев, главен експерт "Сигурност и отбрана".

опасност преливане язовири търговищко
bnt avatar logo
от БНТ
16:32, 16.02.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Под постоянно наблюдение са язовирите Лиляк и Пресиян, които са свързани. Всяко увеличаване на водата в по-горно разположения, създава риск за водоема в Лиляк. Въпреки ниските нива, от 3 метра под кота преливник в Пресиян, започна превантивното му изпускане, за да се осигури допълнителен свободен обем.

Състоянието на цялата мрежа от язовири и водни обекти е под денонощно наблюдение. В помощ е и автоматизираната система за ранно предупреждение, с която разполага Община Търговище. Датчици събират информация за количеството на валежите и нивата на реките. С тези данни и анализ на очакваните валежи във водосборните райони, се изчислява обемът от вода, който може да бъде поет от язовирите. Когато той е над свободните им възможности, се предприема предварително изпускане.

Язовир Руец вече е приведен в безопасно състояние. Сдружението, което го стопанисва, е предприело действия за ремонт на повредените съоръжения. Язовирът е източен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти от БАН дадоха показания по новото дело за „Монтюпе”
Експерти от БАН дадоха показания по новото дело за „Монтюпе”
Земетресение от 4,5 по Рихтер на остров Крит
Земетресение от 4,5 по Рихтер на остров Крит