НОВИНИ

Няма да закриват центровете за психично здраве

Д-р Хинко Хинков отрече да има закриване на центровете за психично здраве, но подчерта че в препоръките към министерството на здравеопазването е заложено част от болничните легла да се прехвърлят към многопрофилните болници

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
10:16, 05.02.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас
закриват центровете психично здраве

Началникът на Центъра по обществено здраве и анализи д-р Христо Хинков отрече да има предложение за закриване на психиатричните центрове. В студиото на "Денят започва" д-р Хинков заяви, че няма план за закриване на болнични легла и тяхното пренасочване към многопрофилните болници, а има само препоръки за това.

Д-р Хинков уточни, че Центърът е направил анализ, който е представен на министъра на здравеопазването и в него има различни предложения, които засягат много други болнични структури. Броят на леглата, които ще останат в психиатричните центрове, ще се реши на по-следващ етап, с гласуването на Националната програма за психично здраве.

"Никъде в този анализ няма предложение за закриване на центрове за психично здраве. Това излезе в медиите и бях много изненадан. Няма такова нещо. Смесват се предложения с решение. Решенията тепърва предстоят, на базата на този анализ. Дали ще бъдат 5, дали 50 легла, това е въпрос на преценка, на калкулации, които не са направени. Хващаме се за един детайл , който ни отмества вниманието от цялата картина, а тя е доста тревожна.", подчерта д-р Хинков.

Управителят на Центъра по психично здраве Д-р Гълъбина Тарашоева, която също бе поканена в студиото, допълни, че е съгласна с някои аспекти, заложени с анализа. Като проблемите с нефинансиране на амбулаторната и рехабилитационна дейност, които са изключително важни.

"Не е достатъчно да се финанансира и да се осигурява медикаментозното лечение, а е нужен да се финансира целият комплекс от психологична, психосоциална и рехабилитационна дейност, които да се извършват в центровете за психично здраве.Това са нещата, които са изключително важни и аз смятам, че е крайно време те да се реализират.

Всичко това, обаче, се противопоставя на леглата, които трябва да се извадят от центровете и да се предоставят на болничната помощ. Психиатрично отделение в многопрофилните болници трябва да има и те имат своето място , но те са за един малък процент от болните, които имат нужда паралелно с лечението на психичното разстройство нужда на лечение на соматично разстройство. Не всички психично болни имат такава потребност"., уточни д-р Тарашоева.

На въпрос дали наистина има такова противопоставяне, д-р Хинков изясни:

"В препоръките е казано точно така - разделяне на стационарната дейност в центровете за психично здраве от амбулаторната и спешната функция, и прехвърляне на леглата към многопрофилните болници. В центровете за психично здраве да останат от 5 до 10 легла за 24-часова грижа при остро настъпили състояния и необходимост от първична оценка."

Вижте целия разговор ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балът във Виенската опера на 60 години
Балът във Виенската опера на 60 години
Отворени са всички ГКПП-та на границата с Гърция
Отворени са всички ГКПП-та на границата с Гърция