НОВИНИ

Обезвредиха самоделна бомба, поставена до строеж в столичния квартал "Младост"

Специализираният отряд за борба с тероризма обезвреди самоделна бомба в столичния квартал "Младост 1". Взривното устройство е било оставено непосредствено до новострояща се жилищна сграда в квартала, срещу чието изграждане имаше протести. Основната версия на СДВР по случая е сплашване.

Сергей Тодоров
от Сергей Тодоров
17:40, 02.05.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:03 мин.

Бомбата е била открита рaнo сутринта вътре в строежа. Служител на фирмата е изнесъл взривното устройство и го поставил до кофите за смет, само на 20 метра от близката детска градина. След това е подаден сигнал на полицията.

Служител на фирмата
"Издаваше звук, беше като аларма за часовник и после видях, че това е часовник със спусната аларма. Видях, че е омотано много пъти с тиксо и жички имаше отдолу, заедно с някакви тубички."
Татяна Лукова
"Просто не знам оттук нататък какво ще се случи. И съм изключително притеснена как да водя детето си в яслите."

Жителите от "Младост 1" протестираха срещу изграждането на жилищната сграда в края на миналата година. Строежът беше временно спрян от районната администрация, но преди няколко дни строежът беше одобрен.

Албена Стоянова
"Абсолютно е заради строежа, виждате надписите по оградата, те се появиха преди 2-3 дни."

От районната администрация в "Младост" заявиха, че винаги протестите в квартала са били премерени и досега е нямало никакви индикации, че напрежението може да ескалира до такива мащаби.

Десислава Иванчева, кмет на "Младост":
"Осъждаме всякаква агресия, както и с гражданите, с които разговаряхме на място, както с инвеститори, с които сме разговаряли. Насилието не поражда прогресивни решения и разумни решения, които в "Младост" трябва да протекат."
Йорданка Фандъкова, кмет на София
"Аз не бих коментирала, че това устройство е във връзка със строежите. Нека да не бързаме и да не спекулираме излишно с тази тема."

От СДВР коментираха, че една от работните версии е за сплашване, другата е за предизвикване на внимание към проблема със строежа и създаване на обществено недоволство.

Младен Маринов - директор на СДВР
"На място е открита бележка, която гласи, че следващия път съдържанието на пакета ще бъде от амониева селитра. Амониевата селитра в селското стопанство се използва за наторяване, но заедно с други елементи може да се използва и за взривно вещество"

Работата по случая продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха обновеното неонатологично отделение в болница Света София
Откриха обновеното неонатологично отделение в болница "Света София"
​КНСБ получи пълна политическа подкрепа в искането си за по-високи доходи
​КНСБ получи пълна политическа подкрепа в искането си за по-високи доходи