НОВИНИ

​КНСБ получи пълна политическа подкрепа в искането си за по-високи доходи

КНСБ получи пълна политическа подкрепа в искането за по-високи доходи в следващите години. Това сe случи днес по време на осмия конгрес на синдиката и в навечерието на сформирането на нов кабинет. По-висока минимална и средна работна заплата, както и повече диалог със социалните партньори - това бяха част от темите, за които си стиснаха ръцете бъдещата изпълнителна власт и синдикалистите.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Цветелина Катанска
17:39, 02.05.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Още след авангардното откриване на своя Осми конгрес, от КНСБ поставиха наболелите теми, върху които ще работят.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: След 5 години българите да се радват на жизнен стандарт поне на ниво 60 на сто от този на средния европеец. Да сме достигнали МРЗ в размер на 800 лева, което е само 400 евро.

Пламен Димитров обяви, че е напълно реално след 5 години средният доход да е 1700 лева - но за целта е необходима политическа стабилност.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Сега повече от всякога, България се нуждае от политическа стабилност, работещи в синхрон НС и правителство и и ефективно социално сътрудничество.
Бойко Борисов, председател на ГЕРБ: Разликата между заплащането на един работник в Европа и в България в някои сфери е едно към десет, а в същото време 37% ни е износа. Особено в сферата на електрониката и автомобилните части. Ще продължим боя по контрабандата, корупцията. Трябва да се затвори всяко отверстие, от което изтичат държавни пари, за да може да се съберат в бюджета и да бъдат преразпределени за доходите на хората.
Красимир Каракачанов, председател на ВМРО: КНСБ и ВМРО много често бяха по улиците, за да отстояват една или друга обществена кауза. Най-голямата грешка, която са правили едни или други български политици, когато са идвали на власт и са забравяли за диалога. Аз мога да поема само един ангажимент и той е, че така както сме работили добре досега това да не се отрази на факта, че формацията или коалицията която аз представлявам влиза в изпълнителната власт.

Подкрепа за по-високи доходи беше получена и от други социални партньори.

Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа": Пламене, конгресът си е твой, мога да продължа до утре сутринта. Искам да кажа само това, че подкрепа, разбира се, ще има, братски сърдечни приятелски отношения с КНСБ каквито са били през последните години, и ще вървим само напред, защото за нас друг път няма.

На конгреса бяха обсъдени и глобални теми, които имат своето влияние върху живота в България - като бежанците и кризата в Македония. Утре се очаква синдикалистите от КНСБ да преизберат Пламен Димитров за свой президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезвредиха самоделна бомба, поставена до строеж в столичния квартал Младост
Обезвредиха самоделна бомба, поставена до строеж в столичния квартал "Младост"
Хиляди на Оборище се преклониха пред героите от Априлското въстание
Хиляди на Оборище се преклониха пред героите от Априлското въстание