НОВИНИ

Образованието е основен приоритет на децата от SOS Детски селища

Да завършат образованието си е основен приоритет на повечето деца в алтернативна грижа. Следващата им задача е намирането на добра работа. Това показва изследване на SOS Детски селища по въпроса как организацията е повлияла за социалното включване на децата.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:29, 21.05.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Свръхзащитени - такива са младежите, растящи в алтернативна грижа. На прага на самостоятелния живот обаче промяната е рязка, често стряскаща за тях.

Над 60% от младежите не знаят къде ще живеят след като навършат 18 години. Най-много - 30 на сто казват, че имат нужда от подкрепа при намиране на работа, почти толкова разчитат на помощ и за намиране на жилище.

Димитрина Петрова, директор "Развитие програми" SOS Детски селища България: Искаме хубавите практики, които SOS Детски селища е развило в течение на няколко десетки години и също така и други организации, да бъдат споделени и много се надяваме държавните институции да възприемат тези практики и те да влязат в една бъдеща законодателна рамка и рамка от политики, които много по-добре да подготвят тези младежи за самостоятелен живот.

Резултатите покриват очакванията. 90% от младежите, преминали през грижата на SOS Детски селища, са си намерили работа. А почти всички - 98 на сто се справят добре като родители и не са изоставили собствените си деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самотно мече от Босна потърси осиновител самó
Самотно мече от Босна потърси осиновител самó
Румънски граничари използваха сила срещу турски бракониерски кораб
Румънски граничари използваха сила срещу турски бракониерски кораб