НОВИНИ

В "Денят започва": Евродепутати коментират проблемите на българските превозвачи

Правителството подкрепя позицията на транспортния бранш у нас за новия пакет за мобилност на Европейския съюз. Това стана след среща на премиера Бойко Борисов с представители на сектора. Според превозвачите новите европравила заплашват с фалит много български фирми. От бранша готвят протести на 16 и 17 май, когато в София ще се проведе срещата на върха ЕС - Западни Балкани, а транспортният министър Ивайло Московски заяви, че може да се включи в стачката им. Протест на превозвачите организират и в Брюксел пред Европейския парламент във връзка с предложения Пакет за мобилност, който се обсъжда в момента от ЕС. Това каза в студиото на "Денят започва" евродепутатът Ангел Джамбазки. Той допълни още, че българското правителство трябва да има по-остра позиция, защото става въпрос за правата и законните интереси на повече от 150 хиляди български предприемачи и водачи. Вижте какво казаха още в студиото и евродепутатите Андрей Новаков и Петър Курумбашев.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
09:04, 14.05.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
Ангел Джамбазки - евродепутат от Европейските консерватори и реформисти: Организираме в момента протест и в Брюксел - български камиони, чешки, унгарски, румънски, надявам се и полски пред ЕП, които ясно да покажат на лобистите на Франция и Германия, които ни изнудват в момента, че не могат да откраднат този бизнес, че не могат да фалират български фирми и че не могат да оставят тези хора без работа.

Андрей Новаков - евродепутат от ЕНП: Аз вярвам, че в крайна сметка, когато гласуваме на 24-и май този пакет позицията на ЕП ще бъде припокриваща българската, защото много колеги си дават сметка, че това е безумие. Аз съм готов да пътувам от София до Брюксел с ТИР, за да им докажа, че е неизпълнимо на всеки 72 часа в момента, в който са пресекли границата да почнат да плащат социални и пенсионни осигуровки по държавата-членка, в която се намират.

Петър Курумбашев - евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите: На ниво Европейски парламент, според мен, ние няма да постигнем сериозен успех, тъй като аз оценявам, че около 250-300 евродепутати максимум са да кажем по-скоро на нашата позиция. Това са държавите от Централна и Източна Европа, макар че и там има нюанси и държави, които са да речем периферни - географски периферни за ЕС, като Ирландия и Португалия и като Испания.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В кухнята на замъка Уиндзор: Къде ще приготвят храната за сватбата на принц Хари
В кухнята на замъка Уиндзор: Къде ще приготвят храната за сватбата на принц Хари
Демонстрация показва опасностите за безразсъдните абитуриенти
Демонстрация показва опасностите за безразсъдните абитуриенти