НОВИНИ

Огромни глоби за Великобритания за търговски преговори преди Брекзит

Великобритания е застрашена от многомилионни глоби в случай, че правителството се опита да започне преговори за свободна търговия с други страни, преди да е напуснало ЕС. Това пише днес в. "Сънди таймс", позовавайки се на вътрешен документ, изготвен от екипа на британския министър на международната търговия Лиъм Фокс, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:46, 18.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
огромни глоби великобритания търговски преговори брекзит

"Европейската комисия повдигна възражение, че не можем да започнем преговори, двустранни или в Световната търговска организация (СТО)", цитира изданието документа.

В него се съдържа и предупреждение, че неспазването на тези изисквания "може да доведе до подаване на иск от държавите членки (на ЕС)". "Юридическите последици могат да бъдат такива, че да се наложи Великобритания да плати глоба", се отбелязва в документа.

По данни на "Сънди таймс" перспективата от съдебен иск от Евросъюза вече доведе до това, че Великобритания забави търговските преговори със САЩ, в момент когато Вашингтон преговаря с Брюксел за създаване на Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП).

"Преговорите с Канада, Япония, Бразилия и страните от Югоизточна Азия също може да бъдат отложени заради заплахата от Брюксел", допълва вестникът.

Според информация на изданието в редиците на британския кабинет няма единно мнение какви да бъдат бъдещите дискусии за излизане от ЕС. Лиъм Фокс и външният министър Борис Джонсън подкрепяли "твърд Брекзит". По-конкретно това означава, че страната ще излезе и от митническия съюз на ЕС, в който са премахнати всички мита между страните членки. Министърът на финансите Филип Хамънд пък бил за оставане на митническия съюз след Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Трябва  да платим част от сумата  за ядрените реактори
Бойко Борисов: Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори
Диви кошери в центъра на София
Диви кошери в центъра на София