НОВИНИ

Призив за Европа на няколко скорости след срещата във Версай

Четирима европейски лидери отправиха призив за изграждане на Европа на няколко скорости. Френският президент Франсоа Оланд събра във Версай германския канцлер Ангела Меркел и премиерите на Испания и Италия - Мариано Рахой и и Паоло Джентилони. Тема на срещата е бъдещето на Европа след Брекзита.

bnt avatar logo
от БНТ
22:34, 06.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
По света

За френския президент Оланд срещата на върха в историческия дворец Версай беше повод да говори за историята на Евросъюза и принципите на сътрудничество. В общата декларация преди работната вечеря бе очертано пожелание за бъдещето.

Франсоа Оланд, президент на Франция: "Ако искаме Европа да се справи през идните години, тя трябва първо да понесе последиците от Брекзита и да бъде способна да живее в общност от 27 страни. И с тях да сме достатъчно единни, за да ни уважават. Няма да можем да влияем или да вземаме решения, ако се появи разделение. Но единството не е еднаквост. По тази причина призовавам да има нови форми на сътрудничество, нови проекти - така нареченото диференцирано сътрудничество."

В Европа на повече скорости отделните страни ще могат да се развиват по свой начин.

Според Ангела Меркел някои страни трябва да имат куража да приемат, че други напредват по-бързо.

Паоло Джентилони пожела Евросъюзът да е по-интегриран, но с различни нива на интеграция.

В четвъртък четиримата ще се съберат с останалите европейски лидери в Брюксел - преди срещата на върха в Рим, по случай 60 годишнина от основаването на Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радо Янков спечели малката Световна купа в паралелния гигантски слалом
Радо Янков спечели малката Световна купа в паралелния гигантски слалом
Протест на майки в Русе срещу лекари
Протест на майки в Русе срещу лекари