Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд за „модерното робство“

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 245, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ), който задължава работодателите при финансови затруднения да изплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

от БНТ
13:45, 21.04.2017
Чете се за: 00:24 мин.
У нас
омбудсманът мая манолова сезира конституционния съд модерното робство

Разпоредбата съдържа вътрешно противоречие, защото работникът бива ощетен от своя работодател, тъй като си изпълнява задълженията, а му се гарантират едва 60% от неговата заплата.
Според Манолова чл. 48 ал. 5 от Конституцията е пределно ясен - за всеки положен труд се изплаща пълно трудово възнаграждение. Въпросният текст от КТ, освен това противоречи и на принципите на правовата и социална държава, според разпоредбите и Преамбюла на българската Конституция.
„Трудовото възнаграждение е основният, а често пъти и единственият източник на доходи за работника или служителя. Не са редки и случаите, когато само един от двамата родители работи по трудово правоотношение, когато единственият трудов доход е намаленото трудово възнаграждение по чл. 245, ал. 1 от КТ. На този доход разчита цялото семейство“, пише в жалбата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Върховна административна прокуратура протестира решение на КЕВР за природния газ
Върховна административна прокуратура протестира решение на КЕВР за природния газ
Засилени мерки за сигурност в Париж
Засилени мерки за сигурност в Париж