НОВИНИ

Омбудсманът дава „Топлофикация София“ на Агенцията за финансова инспекция

Националният омбудсман Мая Манолова ще поиска спешна проверка на „Топлофикация София“ от Агенцията за държавна финансова инспекция. Причината - начислените от топлофикационното дружество такси за юрисконсулт, които започват от 300 лева и са били налагани дори и при минимални дългове към Топлофикация. Манолова се съмнява, че дружеството ги е начислило в ущърб на клиентите си и не е водило коректна счетоводна политика. От Топлофикация отрекоха тези твърдения и обясниха, че спазват закона.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:15, 12.03.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Повече от три години са необходими на „Топлофикация София“, за да предостави данни какви такси за юрисконсулти е събрала от длъжниците си. В крайна сметка националният омбудсман осъди топлофикационното дружество.

Данните показват, че само за една година топлофикация е начислила над 4 млн. лева такса юрисконсулт, от които е събрала над 2 млн. лева.

;

Всичко това е за сметка на гражданите на София и в същото време не подобрява състоянието на дружеството по никакъв начин.

Минималната такса за юрисконсулт през 2015 г. е била 300 лева, сега е 50 лева. Дружеството обаче само избира дали да я начислява, или не.

Мая Манолова, омбудсман: Става въпрос за попълване на един лист, ето това е труда, за който искат 300 лева от столичани.
;

От „Топлофикация София“ не отговориха защо се е наложило да начисляват таксата, но обясниха, че от 2017 г. вече не завеждат дела за суми по-малки от минималната работна заплата, защото самата топлофикация губи от това.

Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация София": Две трети от нашите клиенти са коректни, те заплащат дължимото в срок. На практика ние водим дела само срещу тези клиенти, които по никакъв начин не бихме могли да ги убедим и да ги накараме да платят дължимото.
;

Мая Манолова предупреди и за друг риск пред столичани. Действащата формула за изчисляване на сградната инсталация е обявена от съда за незаконна, нова формула няма. Тя трябва да бъде предложена от енергийното министерство. От ведомството обаче не коментираха каква е причината за забавянето и дали това няма да компрометира края на този отоплителен сезон

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова вълна от протести завладява Алжир
Нова вълна от протести завладява Алжир
Масови оставки в Спешната помощ-Русе в знак на протест, МЗ назначи проверка
Масови оставки в Спешната помощ-Русе в знак на протест, МЗ назначи проверка