НОВИНИ

Познание за Изтока през фотообектива на проф. Александър Федотов

Неочаквана фото изложба "С обич към Изтока" в столичната галерията на София прес ни въвлича в едно необятно познание, до което малцина се докосват приживе. То свързва видимите и невидимите светове във Вселената и ни убеждава все повече, че мъдростта, съхранена в земите на Изтока е решаваща за оцеляването на нашата цивилизация.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
18:48, 12.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
Още

"С обич към Изтока" неслучайно възкресява една малка част от съхраненото във фотокамерата на оттеглилия се неотдавна от този наш земен свят проф. д-р Александър Федотов, роден в Новосибирск, възпитаник на Санкт-Петербургския държавен университет, срещнал там една българка, журналист, с която идва у нас и се превръща в икона на българското изтокознание.

Защото не само беше надарен да се докосва до магията на Сътворението с познанието си по тибетология, монголистика, кореистика и Изтока като цяло, като съкровищница на мъдростта на земния човек, но и умееше да предава това знание на поколения българи.

Неуморен пътешественик и преподавател в България и по света, 20 години ръководител на нашата световноизвестна школа по ориенталистика - Центърът за източни езици при Софийския университет. Един от основателите на Клуб "Приятели на Индия" и почетен директор на Института "Конфуций" у нас. Саша, както го наричат всички, които знаят, че денят започва от Изток, продължава и с тази изложба да ни води из тайнствата на Изтока.

А до 25 март продължава и изложбата му "Цвете за теб" в Руския културно-информационен център, защото проф. д-р Александър Федотов търсеше смисъла и логиката на живота земния човек в растежа на цветята.

Цялото интервю със съпругата на Александър Феодотов вижте във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богомил Манчев: АЕЦ Белене може да заработи най-рано през 2028 г.
Богомил Манчев: АЕЦ "Белене" може да заработи най-рано през 2028 г.
Полицията издирва 13-годишния Асен Пендурков от София
Полицията издирва 13-годишния Асен Пендурков от София