НОВИНИ

Първият автобус с водороден двигател тръгва в България през май

Първият водороден автобус тръгва в България през май, съобщи зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, който участва в дискусия посветена на хидрогенните горива.Той обясни, че усилено се работи по промяна на законодателството, за да започне изграждането на водородни зарядни станции по основните магистрали.

Николай Минков
от Николай Минков
18:25, 12.03.2019
18562
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Първият автобус с водородно гориво ще бъде доставен до два месеца в Пловдив, заяви зам.-министърът на транспорта.

Ангел Попов- зам.-министър на транспорта: Той ще бъде градски автобус. Цената е малко по-висока, с около 10-15% от обикновения автобус. За България ние в момента правим тест.

Първата водородна зарядна станция ще бъде факт до 2 години, тя ще се намира в бургаското пристанище и е предназначена за кораби, чиито двигатели работят с хидрогенно гориво.

Приоритет обаче са автомобилите.

;

Амбицията на Министерството на транспорта е до 2030 г. у нас да се изградят още 3 зарядни станции за водород - в София, Стара Загора и Русе, като изискването е те да са на 200 км. една от друга, за да бъдат ефективни.

Ангел Попов, зам.-министър на транспорта: Ние ще променим законите, така че да разрешим и да задължим, така че водорът да бъде част от енергийната ефективност на България, като горивен елемент.
;

Министерството на транспорта работи и върху идеята за закупуване на водородни влакове, които вече доказаха своята сигурност и ефективност в Германия, Франция и Италия.

Ангел Попов, зам.-министър на транспорта: След 3 години можем да се надяваме, че и ние ще искаме и ще доставим такъв влак.

В момента влак с водороден двигател може да измине 1000 км. без зареждане само с 90 литра гориво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията издирва 13-годишния Асен Пендурков от София
Полицията издирва 13-годишния Асен Пендурков от София
БСП: В промените за Закона за вероизповеданията не става въпрос за етнически мир
БСП: В промените за Закона за вероизповеданията не става въпрос за етнически мир