НОВИНИ

ООН: Забраната върху буркините допълнително стигматизира мюсюлманите във Франция

Върховният комисариат на ООН за правата на човека приветства днес решението на френското правосъдие да отмени забраната върху буркините, информира Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
13:39, 30.08.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
оон забраната буркините допълнително стигматизира мюсюлманите франция

"Тези разпоредби не подобряват положението със сигурността; напротив, по-скоро подхранват религиозната нетърпимост и стигматизацията на хората с мюсюлманско вероизповедание във Франция, по-специално на жените", се казва в комюнике на комисариата.

Според международните норми за човешките права свободата на всекиго да демонстрира своята религия или убежденията си, включително чрез избора на дрехи, "е разрешено да се ограничава единствено при строго определени условия, включително с цел опазване на обществената сигурност, обществения ред, общественото здраве или морала", посочва службата на ООН.

Освен това по силата на международното законодателство за човешките права мерките, предприемани в името на обществения ред, трябва да са уместни, необходими и с адекватни пропорции, напомня Върховният комисариат на ООН за правата на човека.

Двайсетина френски общини, най-вече по Лазурния бряг, забраниха това лято на жените да посещават плажовете с облекло, "което е показна проява на религиозна принадлежност или на неуважение към светския характер на държавата". Тези декрети, известни като "антибуркини" (от "бурка" и "бикини"), предизвикаха бурна полемика във Франция и в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атентат с кола бомба пред резиденцията на сомалийския президент в Могадишу
Атентат с кола бомба пред резиденцията на сомалийския президент в Могадишу
Автобусна спирка във възрожденски стил в село Кипра
Автобусна спирка във възрожденски стил в село Кипра