НОВИНИ

Остро политическо противопоставяне в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп приветства "Голямото завръщане на Америка" в годишната си реч "За състоянието на съюза", която оголи дълбокото разделение сред политическия елит. Доналд Тръмп даде заявка за нов четиригодишен мандат часове преди развръзката в Сената на делото за импийчмънт късно тази вечер, което почти сигурно ще завърши в негова полза при републиканското мнозинство.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:16, 05.02.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

"Още четири години", скандираха републиканците, демократката Нанси Пелоси пропусна официалното "почитаемия" при представянето на оратора. Доналд Тръмп отказа да се ръкува с нея, а на финала тя скъса демонстративно текста на произнесеното слово.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Нашата икономика е по-добре от всякога, нашата армия е напълно възстановена и мощта ѝ е безподобна в цял свят, нашите граници са сигурни, семействата ни процъфтяват, ценностите ни са обновени, гордостта ни е възвърната и заради всичко това казвам на народа на нашата велика страна и на членовете на Конгреса, че нашият съюз е по-силен от всякога.

С войнствен и на моменти емоционален език държавният глава критикува имиграционната политика на демократите и плановете им да премахнат частното здравно осигуряване.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Никога няма да позволим социализмът да разруши американското здравеопазване.

По традиция представител на опозицията отговори на президента.

Гретхен Уитмър-губернатор на Мичигън: Тормозът на хората в Туитър не поправя мостове, а ги изгаря. Нашата енергия трябва да бъде използвана за решаване на проблемите, това важи и за здравеопазването. За мен и за много американци здравеопазването е личен, а не политически въпрос.

По-късно Нанси Пелоси обясни защо е скъсала текста.

Нанси Пелоси - председател на Камарата на представителите: Това беше най-любезното, което можех да направя предвид алтернативите.

Много дами сред демократите бяха в бяло в памет на активистките, извоювали избирателни права за американските жени преди един век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственикът на Феникс ресурс с второ обвинение заради боклука при АМ Струма
Собственикът на "Феникс ресурс" с второ обвинение заради боклука при АМ "Струма"
Иван Гешев: Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава
Иван Гешев: Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава