НОВИНИ

От 1 януари водата поскъпва почти в цялата страна

Това предвижда проекторешение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Най-голямо е бъдещото увеличение на цената във Видин - почти 22%. В два града регулаторът все пак задържа цените, защото те биха надминали социално поносимата за страната стойност.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:01, 10.12.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Два са факторите за увеличението на цените на водата - инфлацията и бизнес плановете на дружествата, според които те трябва да влагат повече пари в инфраструктура, така че да гарантират качествена доставка на клиентите си.

Според разчетите на КЕВР в София водата ще поскъпне с 23 стотинки до 2,59 лева за кубик. Това е увеличение от почти десет на сто, толкова поскъпва водата и в Бургас. В Пловдив повишението е почти символично на този фон - под 1%. Абсолютен рекордьор в увеличението на цените е Видинс близо 22%.

Градовете с най-скъпа вода в страната са Добрич, Враца и Варна - над 3 лева за кубик. От Комисията за енергийно и водно регулиране дори се е наложило да направят преизчисление на първоначалните бизнес планове на две водни дружества - в Монтана и във Враца, защото се е оказало, че първоначалните разчети надхвърлят социално поносимата за региона цена.

;

Най-висока социално поносима цена има в София - над 7 лева за кубик, а най-бедните хора според изчисленията на КЕВР живеят в Сливен, където социално поносимата цена на водата е малко над 3 лева.

Според приетите бизнес планове на водните дружества - планираното новогодишно увеличение не е последното и от началото на 2020 г. водата отново ще поскъпне.

Затова и от регулатора за пореден път предлагат да бъде помислено за водни помощи за най-бедните, подобно на енергийните. Окончателно решение за новото увеличение КЕВР ще вземе до края на месеца след обществено обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задълбочава се хаосът около Брекзит
Задълбочава се хаосът около Брекзит
Националната библиотека отбелязва 140 години от създаването си
Националната библиотека отбелязва 140 години от създаването си