НОВИНИ

От нашите пратеници: Стокхолм не се поддава на страха

Полицията в Стокхолм даде много оскъдна информация за личността на задържания узбекистанец, заподозрян за вчерашното нападение. Това предаде специалният пратеник на БНТ в Стокхолм Десислава Апостолова. Полицията е дала само една пресконференция днес, на която става ясно, че 39-годишният узбек действително е извършителят на терористичния атентат, въпреки че той самият засега мълчи. Полицията потвърди, че той е човекът от разпространената вчера снимка.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова Оператор: Станислав Ангелов
20:08, 08.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

За бомбата още не е ясно. В шведски медии излезе информация, че в автомобила е имало устройство, което най-вероятно е било бомба.

За 39-годишният узбек се знае, че е живял в Швеция, не е ясно дали е имал връзки с "Ислямска държава" или с друга терористична организация. Полицията проверява неговите профили в социалните мрежи, телефоните му.

Нашите пратеници в Стокхолм успяха да се срещнат с две българки, които са били много близо до мястото на трагедията. Едната от тях беше толкова разстроена, че отказа да застане пред камерата. Тя сподели, че буквално на метър от нея е видяла как хората умират.

Другата българка, която работи на стотина метра от мястото на инцидента, разказа, че от терасата на офиса си е видяла какво става.

Йорданка Терзийска, българка, живееща в Стокхолм: Излязох да погледна какво се случва и дори записах част от това, което се случи. Хората тичаха напред-назад, пищяха, сирените виеха. Голяма паника, много мои приятели дори не желаят да излязат в града. Може би след около час-два се успокоиха нещата.

Днес следобяда Стокхолм вече се връща към нормалния си ритъм на живот. Шведите освен че оставят цветя на мястото на инцидента, прегръщат полицаите.

Швеция е една от най-отворените страни към мигранти. Същото каза и министър-председателят Стефан Льовен.

Стефан Льовен, премиер на Швеция: Трябва да си позволим да оплакваме, да скърбим с тези, които загубиха близки. Трябва да подкрепим ранените, но знаем и че обществото трябва да върви напред. Няма да се огънем пред тероризма. Швеция трябва да остане отворено и сигурно общество.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникално пътешествие с парния локомотив Баба Меца и царските вагони
Уникално пътешествие с парния локомотив "Баба Меца" и царските вагони
От нашите пратеници: Масови проверки сред мигрантската общност в Санкт Петербург
От нашите пратеници: Масови проверки сред мигрантската общност в Санкт Петербург