НОВИНИ

От нашия пратеник в Анкара: Исторически ден за визите

Исторически ден за визите. Това казват заглавията на турските вестници - ден преди Европейската комисия официално да препоръча свободно пътуване за турските граждани. Какви са настроенията в Турция, как реагират местните хора на възможността за свободно пътуване в Европа? От Анкара предават специалните ни пратеници Тоня Димитрова и Борислава Стефанова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:44, 04.05.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Площад Къзълай в центъра на Анкара. Когото и да заговорите тук за Европейския съюз - първото нещо, което ще ви каже е визи. Очаква се в първите месеци след отпадане на визовия режим между 2 и 3 милиона турци да се възползват от свободното пътуване в Шенген.

И макар вестниците да излизат с гръмки заглавия, за обикновените турци промяната няма да е толкова драстична, а по-скоро ще бъде улеснение.

Седа Агригун: "Всичко ще стане по-лесно, мога просто да реша и да си купя билет. Иначе трябва да кандидатствам за виза поне месец по-рано."

Ердоган Еренгюл: "Не е правилно да ни искат визи. Oт Европейския съюз искат толкова много документи, ще дойде момент, в който ще изследват гените ни, преди да ни пуснат да пътуваме."

Но преди близо 80-те милиона турци да усетят облекчението, Анкара трябва да изпълни още 5 критерия от общо 72 - биометрични паспорти, свобода на словото, борба с корупцията, сигурност на данните и реално прилагане на споразумението за реадмисия с Европейския съюз. От турското външно министерство са уверени, че ще успеят в кратки срокове да изпълнят всички изисквания.

Мевлют Чавушоглу - министър на външните работи: "Почти сме приключили техническата работа, в това число и паспортите. Ако нещо не е изпълнено - това е процес, точно както и членството в Европейския съюз."

И колкото по-бързо изпълнят изискванията, толкова по-добре за турския бизнес.

Гючлю Гьокозан, бизнесмен: "Когато купим машина, трябва да изпратим наш служител да вземе инструкциите. Но нашите служители не получават виза за ден, а трябва време от две до три седмици. Отпадането на визите ще задълбочи отношенията между Турция и Европейския съюз, те ще могат да идват тук, ние ще можем да ходим там."

Препоръката на Европейската комисия, обаче не е краят на процеса за отпадане на визите. Анкара трябва тепърва да спечели одобрението на Европарламента, а и на 28-те страни-членки на съюза. Но на фона на бежанската криза - посланието беше ясно или падат визите, или Турция спира изпълнението на сделката за овладяване на мигрантската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Билетът в София окончателно остава 1,60 лв
Билетът в София окончателно остава 1,60 лв
Другото изкуство на София
Другото изкуство на София