От нашия пратеник в Анкара: Исторически ден за визите

Исторически ден за визите. Това казват заглавията на турските вестници - ден преди Европейската комисия официално да препоръча свободно пътуване за турските граждани. Какви са настроенията в Турция, как реагират местните хора на възможността за свободно пътуване в Европа? От Анкара предават специалните ни пратеници Тоня Димитрова и Борислава Стефанова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:44, 04.05.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Площад Къзълай в центъра на Анкара. Когото и да заговорите тук за Европейския съюз - първото нещо, което ще ви каже е визи. Очаква се в първите месеци след отпадане на визовия режим между 2 и 3 милиона турци да се възползват от свободното пътуване в Шенген.

И макар вестниците да излизат с гръмки заглавия, за обикновените турци промяната няма да е толкова драстична, а по-скоро ще бъде улеснение.

Седа Агригун: "Всичко ще стане по-лесно, мога просто да реша и да си купя билет. Иначе трябва да кандидатствам за виза поне месец по-рано."

Ердоган Еренгюл: "Не е правилно да ни искат визи. Oт Европейския съюз искат толкова много документи, ще дойде момент, в който ще изследват гените ни, преди да ни пуснат да пътуваме."

Но преди близо 80-те милиона турци да усетят облекчението, Анкара трябва да изпълни още 5 критерия от общо 72 - биометрични паспорти, свобода на словото, борба с корупцията, сигурност на данните и реално прилагане на споразумението за реадмисия с Европейския съюз. От турското външно министерство са уверени, че ще успеят в кратки срокове да изпълнят всички изисквания.

Мевлют Чавушоглу - министър на външните работи: "Почти сме приключили техническата работа, в това число и паспортите. Ако нещо не е изпълнено - това е процес, точно както и членството в Европейския съюз."

И колкото по-бързо изпълнят изискванията, толкова по-добре за турския бизнес.

Гючлю Гьокозан, бизнесмен: "Когато купим машина, трябва да изпратим наш служител да вземе инструкциите. Но нашите служители не получават виза за ден, а трябва време от две до три седмици. Отпадането на визите ще задълбочи отношенията между Турция и Европейския съюз, те ще могат да идват тук, ние ще можем да ходим там."

Препоръката на Европейската комисия, обаче не е краят на процеса за отпадане на визите. Анкара трябва тепърва да спечели одобрението на Европарламента, а и на 28-те страни-членки на съюза. Но на фона на бежанската криза - посланието беше ясно или падат визите, или Турция спира изпълнението на сделката за овладяване на мигрантската криза.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Билетът в София окончателно остава 1,60 лв
Билетът в София окончателно остава 1,60 лв
Другото изкуство на София
Другото изкуство на София