НОВИНИ

От нашия специален пратеник: Около 6000 са блокирани в Идомени

Около 6000 са блокирани на македоно-гръцката граница, каза специалният пратеник на БНТ Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков Фани Аронова
20:47, 29.02.2016
Чете се за: 01:19 мин.
По света

В следващите 2-3 седмици Идомени, Атина и островите ще приютят 70 000 души, които ще бъдат блокирани в Гърция и няма да могат да преминат към Европа, информират гръцките власти.

Напрежението там е стихнало, но стълпотворението е голямо. По-рано днес обаче имаше сблъсъци между мигрантите и гръцките власти.

;

Стотици мигранти се опитаха да нахлуят в Македония при пункта Идомени-Гевгелия.

Те използваха метални пръти и колове, за да съборят част от телената ограда. Мигрантите хвърляха камъни, а македонската полиция отвърна със сълзотворен газ и шокови гранати. Поне 30 души, след които и деца, са потърсили медицинска помощ.

Между Идомени и Гевгелия отново се чуваше познатият вик: "Отворете границата!"

Изглежда днешният щурм е бил предизвикан от слухове, че македонските власти отварят границата и ще пуснат повече хора по заветния път към Западна Европа.

Изнервени от дългото чакане група мъже засилиха металните колове на табела срещу телената ограда. Други използваха за таран дебел кол и част от оградата падна. Съборена беше и металната врата, която затваря железопътната линия.

Македонската полиция използва сълзотворен газ и шокови гранати, а мигрантите отвръщаха с камъни. Не е известно колко души са успели да преминат в Македония.

По-рано границата е била отворена за кратко и през нея са пуснати петдесетина души. Това е нищо, като се има предвид, че откакто Македония пропуска на север ограничен брой мигранти, в лагера край Идомени вече са събрани около 8000 души. Много от тях изпитват недостиг на храна и медицинска помощ. Ситуацията се влошава, тъй като потокът от мигранти не спира.

"Няма да се върнем в Сирия" скандират деца на пристанището в Пирея, където са пристигнали от някой гръцки остров. Гърция не успява да попречи на хиляди мигранти да стъпват на нейна територия по острови в Егейско море. От препълнените лагери там има един път - към Пирея.

Част от превозените чужденци вече живеят на палатки в центъра на Атина. Пътят им към вътрешността на континента е отрязан и напрежението расте. Гръцките власти прогнозират, че този месец броят на блокираните в страната мигранти може да достигне 70 хиляди души.

;

Той открои, че потокът от мигранти може да се увеличи. Македония, Сърбия, Хърватия, Словения имат дневни квоти и се пропускат по 580 души на ден, дневно от Турция влизат по 2000 в Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят музeя на авиацията от Крумово в Пловдив
Местят музeя на авиацията от Крумово в Пловдив
Гласувай за 10-те най-четени книги
Гласувай за 10-те най-четени книги