НОВИНИ

ОТ СЕДМИЦАТА: Отиде си Йохан Кройф

Спортният ни редактор Петър Иванов разказва за един от най-великите и уважавани линости в историята на футбола, който почина на 68-годишна възраст.

Петър Иванов
от Петър Иванов
08:00, 26.03.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света
седмицата отиде йохан кройф

За Йохан Кройф трудно могат да се намерят думите, които да опишат изчерпателно и точно неговата сложна, футболно и интелектуално даровита личност; неговото ярко присъствие на терена и извън него; неговия огромен принос за играта - такава, каквато я познаваме днес. Един от най-най-големите в историята на футбола! И един от много, много малкото, достигнали величието и като футболист, и като треньор.

Блестяща техника, изявено лидерство на терена, но най-вече - уникален поглед върху играта го превръщат в истинска звезда през 70-те. Той е основната движеща сила в прочутия Аякс, изграден от Ринус Микелс, който печели Купата на Европейските шампиони в три поредни сезона в ерата на Тоталния футбол. Трансферът му в Барселона за рекордна по това време сума е считан за началото на комерсиализацията във футбола. На три пъти печели Златната топка на "Франс футбол". Не успява да стане стане световен шампион, макар да е много близо през 1974 г. при загубения финал срещу Западна Германия. В този невероятен холандкси отбор само Йохан Кройф има позволението да носи любимия си номер 14, докато останалите трябва да се съобразяват с азбучната подредба на имената, практикувана от Ринус Микелс.

Огромният му футболен интелект, напредничавите му възгледи, атакуващата му футболна философия са отличната база за една феноменална треньорска кариера. Той изгражда страхотния тим на Барселона, спечелил в началото на 90-те 4 поредни титли в Испания и Куъпата на европейските шампиони, в който разцъфтява таланта на Христо Стоичков. До последно, дори и в битката с болестта Йохан Кройф беше отдаден на футбола, мислеше за футбола, дишаше за футбола. Неговите брилянтни футболни анализи, които той продължаваше да публикува само дни преди да си тръгне от този свят, бяха любимо четиво за феновете и задължително за поелите по треньорския път.

Новината за неговата смърт шокира всички, свързани с футбола - в Холандия, Испания, в целия свят. Най-големите клубове и редица футболни звезди изразиха почитта си към Кройф в социалните мрежи. В Барселона свалиха знамената на стадион "Ноу камп" на половина. В Амстердам вече се мисли стадионът на "Аякс" да носи името Йохан Кройф. Тренировката на холандските национали премина в тягостна атмосфера. Пред родната му къща млади и стари засвидетелстваха уважението си. Една легенда си отиде...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атаките в Брюксел и последиците за Европа
Атаките в Брюксел и последиците за Европа
Това ли е европейският 9/11?
Това ли е европейският 9/11?