НОВИНИ

Отбелязваме Световния ден на околната среда

Световният ден на околната среда бе отбелязан днес в Борисовата градина в столицата с игри и забавления за деца. Събитието беше открито от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

отбелязваме световния ден околната среда
bnt avatar logo
от БНТ
13:57, 05.06.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

През тази година денят е посветен на дивите животни под мотото "За живота на дивите животни". Организатори са МОСВ и Регионалната инспекция по околната среда и водите - София.

Целта е чрез този хепънинг да мобилизираме природозащитниците, за да стигне посланието до повече хора, посочи министър Василева. По думите ѝ грижата за природата е важна и именно чрез прояви като днешната, обърнати към най-малките вниманието на обществото се насочва към проблемите на дивите животни.

Министърът отбеляза, че често се наблюдават случаи на трафик на диви животни. Има случаи защитени видове и такива в риск да се изнасят зад граница. Това е нелегална дейност и се наказва от закона, посочи министърът. МОСВ и ИА "Митници" следи това да не се случва. Целта е тези животни да бъдат в естествената си среда и по този начин да ги запазим за поколенията, за да не станат изчезващи видове, отбеляза Василева. Тя каза, че през последните години е имало опити за трафик на папагали жаго и на 600 броя шитоопашати костенурки. Тези животни са върнати обратно в местообитанията им.

Василева подчерта, че министерството полага грижа за защитените животни, като например тигри и лъвове, използвани в цирковете. За последните две години 14 мечки са настанени в зоопаркове. Те са били иззети, защото са били експлоатирани или държани в неподходящи за отглеждане места. Установени са и опити за търговия със защитени видове птици или техни яйца, което е наказуемо. За бракониерска дейност се сезира прокуратурата и съдът, за да се процедира разследване и съдебно дело. За незаконен трафик на диви животни може да се влезе и в затвора, уточни министър Василева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София Лорен получи почетна награда на кинофестивала в Трансилвания
София Лорен получи почетна награда на кинофестивала в Трансилвания
Деца представиха спектакъла Светулка в космическа совалка
Деца представиха спектакъла "Светулка в космическа совалка"