Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Откриха взривни материали в Александровска болница

Две гранати, димки и други взривни материали бяха открити преди обед в Клиниката по алергология в Александровската болница. Сигналът е подаден тази сутрин в 9.44 часа от служител на лечебното заведение.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:02, 09.03.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

В 9 44 ч. тази сутрин служители на болницата подават сигнал на телефон 112, че в Клиниката по алергология са открити боеприпаси. Последвала евакуация. Минути след това на място пристига отрядът за борба с тероризма.

Цветанка Симеонова, медицински работник: ,,Бързо изведохме болните, преведохме ги в други клиники, и ни казаха да бъдем на разстояние от клиниката".
Маринела Димитрова, пациент: ,,Малко се ошашкахме. В един момент всички трябваше да напуснем и да си вземем само най-важното".
,,Можеше да стане атентат. Това за мен си е жив атентат".

Опасните вещества са открити на тавана. Според МВР става въпрос за две учебни гранати и няколко димки, които са били част от кабинет за обучение по „Гражданска защита" и били там от доста време.

доц. д-р Костадин Ангелов, Изпълнителен директор на Университетска болница "Александровска": ,,Това преди много години са били кабинети, но от доста време те не се използват".

Охранители обаче твърдят, че в клиниката е влизано с взлом. Към 9 часа персоналът е чул трополене на тавана. Според охраната рано тази сутрин двама души са успели да влезнат вътре в клиниката и именно те са оставили двете гранати. От полицията все още ги издирват."

Те се проникнали в сградата през тази метална врата, която винаги била заключена и води до таванското помещение. Тук видеонаблюдение все още няма.

Божидар Чукурланов, началник отдел ,,Контрол, охрана и сигурност": "Вратата е насилена, която е от външната страна. Проверихме за наличие на хора. Такива не сме открили. Реагирали сме в рамките на десетина минути".

Предстои екипи на ДОТИ да установят произхода на гранатите. Разследването по случая продължава.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Наградиха момчетата, които предотвратиха грабеж в Бургас
Наградиха момчетата, които предотвратиха грабеж в Бургас
Пламен Станчев: Нетната печалба на Летище София през 2016 г. е катастрофална
Пламен Станчев: Нетната печалба на Летище София през 2016 г. е катастрофална