НОВИНИ

Овладяването на пожара в Стара планина продължава, огънят над Чипровци е потушен

Борбата с овладяването на най-големия пожар на Балканите - в Стара планина - продължава. Огънят в Чипровския Балкан вече е овладян. Ситуацията в Сърбия обаче остава тревожна, макар че пожарът и там е локализиран. В потушаването на огъня над Чипровци се включиха над 150 души, сред които и много доброволци. Подробности по темата вижте в прякото включване на Йоана Миланова.

bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 30.10.2019
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Пожарът е минал ниско на българска територия и е засегнал основно сухи треви и храсти. Горите не са били сериозно обхванати от пламъците. Не такава е ситуацията в Сърбия, където огънят е локализиран, но все още високите температури и силният вятър пречат за окончателното му ликвидиране. Сръбските информационни агенции съобщиха, че западната ни съседка ще търси помощ от Русия, а българските власти са готови да помогнат.

Още по тъмно десетки пожарникари и военни поеха към Стара планина в битка с огнената стихия. За потушаването на пожара от двете страни на границата помагаха и много доброволци.

Мирослав Мирославов-доброволец: Аз съм планинар човек и обожавам природата, балкана. Не ми е за първи път, аз и друг път съм ходил да гася пожари и в такива моменти трябва всички да се мобилизират и да действат
Доброволец: Идваме от Ниш, малко сме закъснели. Отивам при другите. Имаме данни, че пожарът се разпростира към долината. От селото съобщават, че огнеборците се опитват да заемат позиции по посока на връх Миджур за да отрежат пътя на огъня.
Николай Николов - директор на ГДПБЗН: Доброволците - ей там е истинското. Ентусиазмът. Те не са срещу заплащане.

А в ранния следобед с дъжда дойде и добрата новина.

Николай Николов - директор на ГДПБЗН: Големият пожар, засегнал повече от 52 кв.км. на територията на България и на Сърбия, е локализиран. А на територията на България - изцяло погасен.

Овладяването на огъня в труднодостъпните части на планината се оказа истинско предизвикателство.

Инсп. Владимир Мишев - районна служба Монтана: Условията са много тежки. Много трудно проходимо е, говорим за пожар на 1 800 метра надморска височина. Което там нито вода можеше да се качи, само с тупалки, с лопати, с мотики, с подръчни средства и с духалки.

В столицата работи щаб за координация на силите на български и сръбски власти за овладяването на пожара, а нашата страна е изразила готовност да помогне и на западната ни съседка.

Николай Николов - директор на ГДПБЗН: 33 пожарникари, с 4 пожарни автомобили и 2 вископроходими снощи до късно чакаха официално да бъдат поканени, за да отидат. Късно снощи се обадиха от Сърбия и казаха - огромно благодаря, сякаш към момента се справяме.

Все още няма официална информация за причините за пожара, а сред местните коментират различни версии.

Жител на Чипровци: Говори се, че мотористи минали и запалили тука, след това се поместили по-нататък с мотора, пални тука. Щото той пожарът избухна от един път на много места. Това е невъзможно иначе да стане по друг начин.
Жител на Чипровци: Всички чухме, че пожарът е запален от 3 места и ние бяхме на избори, бях в комисия, излязох да гласувам до моята комисия и изведнъж гледам някакво страхотно зарево.

Макар че огнеборците към момента изключват възможността пожарът да се завърне отново на българска територия, и тази нощ в района организират дежурства.

Българските пожарникари наблюдават и границата ни до Кюстендил, където се развива още един голям пожар, отново на сръбска територия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският дипломат, обвинен в шпионаж, напусна страната, отказаха виза на друг
Руският дипломат, обвинен в шпионаж, напусна страната, отказаха виза на друг
Разкриха схема за фалшиви болнични
Разкриха схема за фалшиви болнични