Партида яйчен прах с инсектицида фипронил е получена и в България, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Уведомлението за 500-килограмовата пратка е дошло от Германия. Българската агенция по безопасност на храните в момента установява дали продуктът се разпространява в търговската мрежа, за да го изтегли от пазара. От началото на август в 17 държави от ЕС бяха открити яйца, замърсени с фипронил от птицеферми в Белгия, Холандия, Германия и Франция. В кои продукти се слага яйчен прах и използват ли го българските сладкари, провериха репортерите ни в София, Русе и Благоевград.
This is a modal window.
Яйчният прах се използва най-често в сладкарството. Сметка на производители на десерти обаче показва, че той е по-скъп от яйцата и няма същите вкусови качества, затова българските сладкари го избягват.
Невена Игнатова - сладкар в Благоевград: „Има яйчен прах в сухите кремове само, но какво е количеството вътре не мога да ви кажа. Доколко са годни яйцата ние не можем да знаем, след като ни ги дават със сертификат за нас са годни“.
В Русе повечето собственици на сладкарски цехове не знаеха за внесената от Германия опасна партида яйчен прах, но обясниха, че не се притесняват, защото използват български продукти.
Според изследвания на Световната здравна организация, употребата на големи количества яйца, замърсени с фипронил, може да предизвика проблеми с черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. От Агенцията по безопасност на храните обясниха за БНТ, че количеството фипронил в пратката е малко. Става въпрос за 1,2 милиграма на килограм яйчен прах.
„За да има правила на пазара - правила при движението на храните от ЕС, както и силен митнически контрол“, каза по телефона Мариана Кукушева - председател на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите.
Новината за внесения яйчен прах накара много потребители да са по-предпазливи докато пазаруват.
Тони Кръстев - потребител: „Купуваме си еко храни. Кой ще яде отрови“.
Александър Делков - потребител: „И без това през лятото избягвам майонези и такива продукти, така че мисля, че не е проблем. Но се надявам да знаем всички потребители къде биха го вложили и дали изобщо има опасност или не“.
Очаква се резултатите от проверките на Агенцията по храните да бъдат съобщени в понеделник.