НОВИНИ

Делян Пеевски: Ако такава забрана е налице, позицията на Доган е правилна

Забрана за влизане в Турция е наложена на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от движението Делян Пеевски - съобщиха проправителствени турски медии.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:53, 11.02.2016
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Информацията, разпространена първоначално от турските медии, изненада в парламента, както депутатите от ДПС така и отлъчилите се от движението хора на Лютви Местан.

Турският всекидневник "Сабах", за който се знае, че е близък до президента Ердоган цитира телевизия Star, според която мярката срещу Доган е наложена заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет".

В специално изявление до медиите депутатът Делян Пеевски заявява, че ако такава забрана е налице, тя показва, че позицията на Ахмед Доган, зад която и той самият застава, е правилна и е постигнала целта си - защита на българските национални интереси.

Пеевски подчертава, че дори да е бил малка част от този процес, се радва, че е допринесъл за опазване целостта на ДПС и е препятствал то да бъде поставено в услуга на чужди интереси.

По думите му, фактът, че ДПС е и ще остане българска партия, очевидно среща своето противодействие.

В парламента и депутатите от ДПС, и отлъчилите се от движението хора на Лютви Местан бяха изненадани от новината.

Четин Казак - съпредседател на ДПС: Преди малко прочетохме в някой електронни медии за наличието на подобен казус.Тепърва бихме желали да се запознаем в детайли първо с истинността и второ с мотивите, ако има подобно решение и тогава ще получите коментар.

За нас единственият меродавен източник, който би ни дал основание да коментираме, е официален акт на компетентен орган.

Отлъчилият се от ДПС и вече независим депутат Хюсеин Хафъзов дойде специално в парламента, за да говори с медиите.

Хюсеин Хафъзов - независим депутат: Нямаме обяснение защо това се случва, вероятно имат някакви солидни и сериозни аргументи и мотиви това да се случи. Като български политик аз не бих искал да давам оценка и да правя анализ защо постъпва по този начин Република Турция.

Хафъзов отхвърли тезата, че забраната срещу Доган и Пеевски, идваща след разрива с Лютви Местан, показва, че Местан е човекът на Турция в България.

Хюсеин Хафъзов - независим депутат: Турция е една сериозна държава и не би постъпила по този начин заради когото и да било. Най -вероятно има някакви засегнати интереси или информация, с която ние не разполагаме или ако разполагаме, не взимаме адекватни мерки.

Хюсеин Хафъзов припомни и негативната публикация в немския "Шпигел" преди седмица посветена на Делян Пеевски и заключи, че ако в България подобни публикации се отминават, в други страни се вземат мерки според техните разбирания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Станишев: Никой няма право да се меси в българския политически живот
Сергей Станишев: Никой няма право да се меси в българския политически живот
Николина Ангелкова: Лифтовете са най-екологичния вид транспорт
Николина Ангелкова: Лифтовете са най-екологичния вид транспорт