НОВИНИ

Пентагонът обвини Иран за свален дрон

Пентагонът обвини Иран за опасната ескалация на напрежението, която се дължи на нападението срещу американския безпилотен самолет. Говорител на Централното командване на САЩ (Centcom), лейтенант Джоузеф Гастела, категорично отрече информацията от иранската страна, че сваленият безпилотен самолет е нарушил границите на Иран.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:03, 20.06.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света
пентагонът обвини иран свален дрон

„Дронът на американския флот RQ-4 е прелетял през Персийския залив над Ормузския пролив, за да наблюдава международното въздушно пространство в района, когато е бил свален в района на Горук (Иран) ... Тази атака не е била провокирана от САЩ. ", каза Гастела.

Той отбеляза, че атаката е насочена към подкопаване на възможността на САЩ да извършват наблюдение в района, което е необходимо за запазване на свободата на корабоплаването. Според военните тези действия са "заплаха за международната търговия" и застрашават свободата на корабоплаване в този регион, както и световната стабилност като цяло.

Гастела каза, че твърденията на Иран, че дронът е бил в ирански води, са "категорично неверни".

"Това безотговорно нападение е знак за опасна ескалация, то се случи близо до въздушните коридори между Дубай, ОАЕ и Оман и застраши невинни граждани", заключи той.

Иран заяви, че ще се обърне към ООН, за да докаже, че американския шпионски самолет, който е свалил, е навлязъл в иранското въздушно пространство, противно на твърденията на Вашингтон.

"Ние ще отнесем тази нова агресия до ООН и ще покажем, че САЩ лъжат за международните води", каза външният министър Мохамад Джавад Зариф, след като генерал от САЩ заяви, че дронът е бил свален на 34 километра от иранското крайбрежие.

"Ние не търсим война, но ревностно защитаваме нашето небе, земя и води", каза Зариф.

;

Малко след това президентът Доналд Тръмп заяви, че свалянето на американски самолет от Иран може да е било грешка.

"Трудно ми е да повярвам, че е било умишлено," каза Тръмп в Белия дом в коментари, които сякаш омаловажават инцидента, въпреки растящото напрежение в стратегическия пролив Ормуз.

"Имам чувството, че това е грешка, направена от някой, който не е трябвало да прави това," каза той.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън и Джереми Хънт ще се борят за поста на Тереза Мей
Борис Джонсън и Джереми Хънт ще се борят за поста на Тереза Мей
7 души загинаха при наводненията в Северна Турция
7 души загинаха при наводненията в Северна Турция