НОВИНИ

Пет години затвор за шефа на "Самсунг"

Наследникът на "Самсунг" - една от най-големите бизнес империи в света, получи присъда от пет години затвор заради корупция. Скандалът с даване на подкупи от негова страна доведе до падането от власт на бившата президентка на страната Пак Гън - хе. Присъдата е една от най- суровите, давани на шеф на компания от такъв ранг в страната.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:14, 25.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

На 49, Ли Джае йон е милиардер, вицепрезидент на гиганта "Самсунг" и на практика от 3 години ръководи компанията, основана от дядо му, след като баща му се оттегли заради инфаркт.

Сега Ли е изправен пред реалната перспектива да отиде в затвора за 5 години. Причината е следната - "Самсунг" дава 36 милиона долара финансова помощ на организации, управлявани от приятелка на бившата президентка на страната в замяна на подкрепа от правителството за корпоративно сливане, което е укрепило контрола на Ли Джае-йон над "Самсунг" в решаващ момент.

Съдът постанови, че финансвота помощ е подкуп, включително и 6,4 милиона долара спонсорство за кариера на дъщерята на президентската приятелка, като състезателка по езда.

;

Освен това, шефът на "Самсунг" е признат за виновен за незаконно присвояване, укриване на активи в чужбина, укриване на печалба и лъжесвидетелстване. Обвинението настояваше да присъда от 12 години затвор. Защитата му твърди, че плащанията са направени без негово знание.

СОНГ ВУ ЧОУЛ, адвокат на обвиняемия: Като адвокат, не мога да приема нито присъдата, нито работата на разследването. Незабавно ще обжалваме и съм убеден, че присъдата ще бъде отменена.

Бившата президентка на страната Пак Гън - хе беше свалена от власт от парламента през март и сега е подсъдима заедно с приятелката си.

Гигантът "Самсунг" е най-големият производител на смартфони в света, но представлява обединение от десетки компании с активи общо на стойност 322 милиарда долара. Стойността на акциите ѝ се понижиха след обяваването на присъдата.

В Южна Корея и преди е имало тежки присъди срещу директори на бизнес империи, но за първи път се очаква тя да влезе в сила. Президентът на страната вече обяви, че няма да помилва осъдения. Това се смята за силно послание към големите компании в страната, че трябва да изчистят бизнеса си от подобни практики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 души са убити в нападение срещу шиитска джамия в Кабул
Над 20 души са убити в нападение срещу шиитска джамия в Кабул
Ремонт спасява детската градина в село Бъзън от затваряне
Ремонт спасява детската градина в село Бъзън от затваряне