НОВИНИ

Петимата водещи кандидати за президент на Франция в пряк тв дебат тази вечер

Петимата водещи кандидати на президентските избори във Франция се изправят един срещу друг в първия се публичен дебат днес, предаде Асошиейтед прес. Центристът Еманюел Макрон води пред крайнодясната кандидатка Марин льо Пен в анкетите, а проблемите за безработицата и сигурността са сред главните за избирателите, отбелязва агенцията.

петимата водещи кандидати президент франция пряк дебат вечер
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 20.03.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Дебатът ще се предава пряко по телевизията тази вечер, само два дни след като Франция бе разтърсена от поредния антитерористичен екшън заради нападението през уикенда срещу военен патрул на парижкото летище "Орли", напомнило за предизвикателствата пред сигурността, с които новият президент ще се сблъска.
В кандидатската листа са записани общо 11 претенденти за най-високия държавен пост във Франция.
Освен Макрон и Льо Пен, в дебата ще участват консерваторът Франсоа Фийон, социалистът Беноа Амон и крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон. Очаква се петимата да получат най-много гласове на първия тур, насрочен за 23 април. Първите двама в подреждането след него ще се изправят един срещу друг в балотаж на 7 май.
Социалистът Амон, комуто анкетите отреждат ролята на аутсайдер, се опита да съживи кампанията си, като събра най-малко 20 000 свои привърженици на предизборен митинг в голяма парижка спортна зали в неделя. Той призова за открита, толерантна и европейска Франция. Дори повече събра и още по-левият му пряк конкурент Меланшон в столицата предния ден. Асошиейтед прес отбелязва, че теоретично, ако някакси очакваните за двамата гласове можеха да се обединят, единият от двамата би имал шанс да си пробие път до балотажа. Но случаят явно не е такъв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Говорителят на ЦИК Цветозар Томов е приет по спешност в болница
Говорителят на ЦИК Цветозар Томов е приет по спешност в болница
Дадоха на съд съдия от Окръжен съд-Варна за престъпление против правосъдието
Дадоха на съд съдия от Окръжен съд-Варна за престъпление против правосъдието