НОВИНИ

Петиция в Европейския парламент за българския език

Асоциацията на българските училища в чужбина внесе днес в Европейския парламент петиция, в която настоява българските деца, които живеят в чужбина да могат да полагат изпит и по български език не само в българските училища зад граница. Българският е от езиците, които не могат да бъдат избирани като чужд език в Европейския съюз. Избираеми езици са само английски, френски, немски, испански и италиански.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:31, 21.03.2018
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Ако дете от Финландия отиде да живее във Франция, то може да избере родния си фински като първи чужд език във френското си училище. Българските деца в чужбина нямат тази възможност.

Камелия Коначиева - "Асоциация на българските училища в чужбина": "Тези деца знаят български и се оказва, че не могат да го ползват, не може да им се впише в дипломите, трябва да учат други езици, които ще им се вписват в дипломите, а българският им е силен език".

Мая, Адриан и Киара живеят в Париж. Мая е родена във Франция, но много обича български

Мая, 8 години: "Защото звучи хубаво".

Андриан учи в български само в събота в българското училище.

Андриан, 13 години: "Съжалявам, че не мога да уча български в училище. Там уча немски като първи чужд език. Някои казват, че го учат като майчин език, а аз не мога моя майчин език да уча, което не ми е приятно".

Киара също иска да учи български и във френското си училище.

Киара, 10 години: "Защото е красив език, но е труден".

Евродепутатът Светослав Малинов е инициатор на дискусията в Комисията по петиции. Той ще настоява въпросът да бъде обсъден и в пленарна зала.

Светослав Малинов - евродепутат от ДСБ/ЕНП: "Европейската комисия беше тук и вие чухте как те казаха, че нашата петиция е разумна и своевременна и още през май ще има предложения по нашата тема, което с оглед на темпото, с което работим тук, е мълниеносна реакция".

Българските евродепутати от различни политически групи подкрепиха петицията.

Момчил Неков - евродепутат от БСП/ Група на социалистите и демократите: "Ако българският език не бъде признат, т.е не се даде възможност да се държат изпити в други държави членки, това означава, че децата, които са отишли с техните семейства да работят в други страни членки в ЕС, ще забравят този език".

Българското образователна министерство също застава зад инициативата.

Карина Ангелиева - представител на МОН в постоянното представителство на България в Брюксел: "Петицията я подкрепяме, защото е инструмент, който стимулира и мотивира първо и най-вече разговора за това да се учат тези езици, които не са от т. нар. Пет официални езика, които се насърчават в ЕС".

Петицията засяга не само българския, но и още много други така наречени "малки езици" в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превръщат бункера под бившия мавзолей в галерия за съвременно изкуство
Превръщат бункера под бившия мавзолей в галерия за съвременно изкуство
Повишава се заболеваемостта от рак на белия дроб при жените в Русенско
Повишава се заболеваемостта от рак на белия дроб при жените в Русенско