НОВИНИ

С 18% повече пътници са минали през българските летища

Това показват данните на бранша за 2017 г. Основна заслуга за увеличението и тази година имат нискотарифните авиокомпании и спада на цените на самолетните билети. Какви нови дестинации от София предвиждат превозвачите за следващата година и ще се запази ли ръста на пътници, вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:13, 21.03.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Само за миналата година през българските летища са преминали над 11 милиона души. Повече от половината от тях са кацали и излитали през летището в София, следвано от Бургас и Варна.

Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании: Броят на превозените пътници от български авиокомпании е същия както от предишни години, ние запазваме броя на превозените пътници, ръстът е в другите - чуждите превозвачи.

Тенденция от миналата година е пренасочването на все повече пътници от чартърните полети към редовните линии.

Николина Ангелкова, министър на туризма: За нас е важно да има максимално много полети, които да осигуряват да има пряка връзка от и до дестинация България като в случая ключово е летище София, намирайки се в столицата.

Почти 80% от туристите през миналата година са дошли до България със самолет, отчита министър Ангелкова. Приоритет пред ведомството ѝ е договарянето на директни полети от София до Ню Йорк, Пекин, Индия и Западните Балкани.

Николина Ангелкова, министър на туризма: И също така много е важно да успеем и се работи много в тази посока, летище София да бъде превърнато в транспортен хъб за пътниците от Азия, които искат да пътуват до Америка, както до САЩ, така и до Латинска Америка.

Тази година Българската национална телевизия също дава своя принос към авиацията чрез дигитализиране на около 160 архивни ленти от 40 те години на 20 век, предоставени от Съюза на ветераните на националния превозвач "Балкан". Заради това БНТ беше отличена с награда от Асоциацията на българските авиокомпании.

Николай Нанев, ръководител на отдел "Фондови център" БНТ: Свършихме една много добра работа, която е от полза както за БНТ, така и за съюза на ветераните. Даваме така да се каже ефир на тези изключително ценни материали.

Реставрираните кадри вече са част от Златния фонд на БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишава се заболеваемостта от рак на белия дроб при жените в Русенско
Повишава се заболеваемостта от рак на белия дроб при жените в Русенско
Премиерът Бойко Борисов на социална среща на върха в Брюксел
Премиерът Бойко Борисов на социална среща на върха в Брюксел