НОВИНИ

​Плевен има своите малки гвардейци

Плевен вече има своите горди малки гвардейци от Основно училище „Д-р Петър Берон". Деца от трети до седми клас сформираха втория ученически гвардейски отряд в страната. Инициативата тръгна преди десет години от Кърджали.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
09:44, 10.02.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

В първия ден, в който плевенските деца облякоха своите гвардейски униформи, напътствия и кураж им дадоха истинските гвардейци от Националната военна част.

сержант Станислав Тошев, гвардеец: Аз ги виждам за първи път днес, нямам по-сериозни наблюдения върху тях, но всичко изглежда много красиво. Да са живи и здрави, късмет да имат в живота занапред и да носят с гордост тази униформа.

В гвардейския отряд не се влиза лесно - нужен е отличен успех, завоювани достижения за училището в различни области и, разбира се, достойно поведение. 20 са избраниците, които носят престижната униформа през тази учебна година, още десет се подготвят за отряда догодина, когато седмокласниците в отряда ще продължат обучението си в други училища.

Ваня Дражева, директор на ОУ „Д-р Петър Берон" - Плевен: Те се конкурират помежду си кой ще е по-добър, кой ще има по-висок успех, за да влезе в гвардейския отряд. Всички тези деца са изключително добри ученици, като резултати в обучението, като поведение, като достойни прояви в училище.

Избраниците вече знаят символиката на униформата и какво е да си гвардеец. Взели са и първите уроци по маршировка, поведение в строя и изпълнение на команди.

Димана Халова, 5 клас: Аз се радвам, че нося гвардейската униформа, защото тя е символ на България.
Надежда Янкова, 7 клас: Аз съм ходила в София на парада на 6-ти май и съм виждала гвардейците какъв строй са, каква дисциплина имат и много ми хареса.
Калин Владов, 7 клас: И аз искам един ден да марширувам заедно до президента.

Първото изпитание за плевенските гвардейци бе тържественият ритуал по освещаване и приемане на знамето на отряда, извършен при спазване на традициите от царско време. В следващите месеци те ще продължат да тренират упорито и ще поставят свои хореографии, с които ще участват в общоградските тържества в Плевен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Южна Корея обеща да посети Пхенян
Президентът на Южна Корея обеща да посети Пхенян
Отбелязваме 139 години от Учредителното събрание
Отбелязваме 139 години от Учредителното събрание