НОВИНИ

По около 200 лева вземал всеки митничар на смяна на ГКПП "Лесово"

Средно по 200 двеста лева от подкупи са получавали на смяна задържаните митничари на "Лесово", това стана ясно на пресконференция на прокуратурата. Общо 13 души са с повдигнати обвинения след акцията - като организирана престъпна група. За седем от тях ще бъде поискан постоянен арест, шестима са пуснати с по 3 хиляди лева гаранция. Прокуратурата обяви, че разполага със сериозни доказателства - включително СРС-та и свидетелски показания, които разкриват схемата, по която митничарите са искали и получавали подкупи и как са си разпределяли парите.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:24, 04.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

"Няма ли почерпка - чорба или кафе?" - с тази изпробвана реплика - работели митничарите на Лесово. Според прокуратурата нямало твърда тарифа или валута. Тези обаче, които не плащали, били подлагани на щателна митническа проверка. Събраните пари отивали при началника на смяната, който ги разпределял. Оставял сумата на всеки, навита на фишеци или рула, между папките в архива на митницата.

Детелина Йотова - зам.-шеф на специализираната прокуратура: При условие, че намерихме различни форми, вероятно всяка смяна си е имала начин на обозначаване на сумите, които накрая си предоставя.

Митничарите са следени близо година. Действията им са документирани чрез видео и аудиозаписи. Шофьори са дали показания пред съдия.

Детелина Йотова - зам.-шеф на специализираната прокуратура: На тези видео и звукозапис се вижда ясно как служителката поема документите и се дава съответната валута - в хартиени банкноти или монети.

Опашките на пункта не намаляха и днес. Шофьори разказаха, че искането на "такса спокойствие" е редовна практика не само на този пункт.

- Слагаш на паспорта, даваш живо здраво айде. Върви на Калотина там да снимаш - да видиш там какво пари се въртят. На Калотина на всяка кола задължително 5 евро - ако имаш текстил, натоварен в ремаркето - 20 евро. Ако не дадеш 5 евро, дават те на рентгена, хващат циганите от Драгоман да те разтовари - 250 евро ти е разтоварването и товаренето на камиона и 2 дни чакаш - там са парите, тук на тая граница няма пари."

Директорът на митниците Розалия Димитрова каза, че не е изненадана от случилото се на митница "Лесово".

Розалия Димитрова - директор на Агенция "Митници": Смятах все пак, че тези акции действат като превенция и за митническите служители и предвид всички предприети мерки от страна на ръководството на Агенция "Митници" считах, че все пак тези служители няма да продължават с подобни корупционни действия.

Показателно за ефекта от акциите срещу корупцията в митниците е фактът, че част от служителите, които при акцията "Лесово 1" преди 2 години са свидетелствали срещу колегите си - сега са сред обвиняемите. До новото разследване се стига заради сигнали, че системата за подкупи действа отново.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Лесово 1" не е довело до преустановяване на престъпна дейност на този пункт. Ние полагаме усилия, но ако няма резултат ще има "Лесово 3", ще има "Лесово 6".

Арнаудова заяви, че е приложен полезен опит, който е дал възможност сега да има обвинени и 2-ма началник-смяна. Митничарите обаче също взели мерки. След "Лесово 1" получили инструкции как да се държат ако на пункта влязат агенти и прокурори. Започнали и да си делят парите по-често, на по-малки суми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детски лекари: Педиатрията е най-недофинансирана област на здравеопазването ни
Детски лекари: Педиатрията е най-недофинансирана област на здравеопазването ни
Оперна звезда от Италия с майсторски клас у нас
Оперна звезда от Италия с майсторски клас у нас