НОВИНИ

Почетоха паметта на жертвите от атентата на гара Буново

31 години след атентата на гара Буново жители от района и народни представители почетоха паметта на жертвите. На 9 -ти март 1985-та година край гарата в селото, бомба взривява вагона за майки с деца на влака от Бургас за София. Атентатът е дело на трима членове на турското национално-освободително движение в България.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
13:45, 09.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
почетоха паметта жертвите атентата гара буново

Заради закъснение на влака от 2 минути бомбата избухва не в тунела наблизо, както е планирано, за да бъдат повече жертвите, а край гарата. Загиват седем души, сред тях - две деца. Анка Рукова работила като стрелочник в Буново в нощта на атентата.

Анка Рукова, бивш стрелочник на гара "Буново": Какво да ви кажа... лоша работа... пищят хора, влакът цепнат, умрели деца, хора ги носят, линейки пищят...

Милка, свидетел: - Помним много трагични неща, беше трагедия... като погледнеш колко малки обувки имаше - това беше най-тъжното за мен.

Годишнината от атентата в Буново, по думите на вицепремиера Румяна Бъчварова, напомня, че злото, пред което сме изправени и днес, има своята предистория и не се появява случайно.

Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Цяла Европа, светът, страната ни реално е изправена в една битка срещу тероризма. Истина е, че днес можем по-добре да се справяме, да предотвратяваме такива събития, но е и истина, че те зачестяват, стават по-драстични и не отпада тази опасност за всички нас.

За да почетат паметта на загиналите, освен хората от Буново дойдоха и жители на съседните Пирдоп и Челопеч, от столицата,както и депутати от различни парламентарни групи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани учредяват политическа партия 14 юни
Граждани учредяват политическа партия "14 юни"
Стадионът на Барселона скоро ще побира над 100 000 души
Стадионът на Барселона скоро ще побира над 100 000 души