НОВИНИ

Почина председателят на минната камара проф. Лъчезар Цоцорков

Той дълго време се бори с коварна болест.

почина председателят минната камара проф лъчезар цоцорков
bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 16.05.2017
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

На 71-годишна възраст почина дългогодишният председател на Българската минно-геоложка камара проф. Лъчезар Цоцорков. Той се лекува от коварно заболяване в Швейцария. Освен като шеф на минната камара, той беше водещата фигура в Панагюрище, региона и цяла България. Меценат на изкуството. Председател на Надзорният съвет на миннодобивната компания "Асарел Медет".

Той е и сред основателите на Българската минно-геоложка камара (БМГК) през 1991 г. и неин неизменен председател в продължение на 26 години. На редовното общо събрание на Камарата, провело се на 27.04.2017 г. той бе избран за първия й Почетен председател.

Цоцорков е роден в Панагюрище на 16 октомври 1945 г. Завършва е Технически университет /Висш машинно-електротехнически институт/ - София, специалност „Подемно-транспортни, строителни и минни машини“. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония. През 2000 г. защитава докторска дисертация на тема „Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси“, а от 2013 г. е почетен професор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София.

Кариерата си започва през 1971 г., когато постъпва като стипендиант на предприятието в Ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителен комбинат „Медет“. През 1986 г. става главен директор на „Асарел-Медет“, а впоследствие е дългогодишен изпълнителен директор на Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“ - до 2014 г., когато става председател на Надзорния съвет при въвеждането на двустепенна система на управление в дружеството. Начело на компанията е от 30 години.

Носител е на най-високото държавно отличие - орден „Стара Планина – първа степен", както и на приза „Мениджър на годината 2009". Той е почетен гражданин на Панагюрище и на Стрелча и дарител за реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи в общината и страната. Като меценат на културата многократно е удостояван с наградата „Златен век" от Министерството на културата.

През 2016 година бизнесменът получи специалната награда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) за цялостен принос за развитието на икономиката.

Българската минно-геоложка камара e информира своите членове, държавните, регионални и местни институции, своите партньори и съмишленици за кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, почетен председател на БМГК.

Кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков бележи края на една ера от историята на „Асарел-Медет“ АД, на община Панагюрище, на БМГК и на минната общност в България. Неговият изключителен земен път остави следа в материалното, културното и духовното наследство на Панагюрище и на България. Неговото име остава записано със златни букви в летописите на минния бранш и на страната. Неговият опит, идеи и визия за устойчивото развитие на българската минерално-суровинна индустрия ще станат наш дълг и кредо в нашия път напред.“ – се посочва в съболезнователното писмо до семейството на проф. Цоцорков.

Погребението ще се извърши в гр. Панагюрище, като информация за това ще бъде изпратена допълнително.

От утре в офиса на БМГК ще е отворена Книга за съболезнования, в която всеки, които иска да изрази своята печал от кончината на проф. Цоцорков може да заповяда. Точният адрес на офиса е Бизнес-център „Земята и хората“, Околовръстен път №27, ет. 1. Книгата ще бъде предадена на неговото семейство.

Българска национална телевизия изказва своите искрени съболезнования на близките и колегите му.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български компании взимат мерки за гарантиране на киберсигурността си
Български компании взимат мерки за гарантиране на киберсигурността си
Макрон ще обяви състава на кабинета си в сряда
Макрон ще обяви състава на кабинета си в сряда