НОВИНИ

Поетичните измерения за живота в "Опит" на проф. Александър Шурбанов

В голямата читалня на библиотеката на Софийския университет авторитети във философията, антропологията, литературата бяха привлечени в разговор за новопоявилата се книга "Опит" на проф. Александър Шурбанов. Той е част от английската катедра на Алма Матер - изследванията и книгите му се публикуват и от английски, и от американски издания. Една дискусия, насочена - както рядко става - към светлата страна на живота в сложното ежедневие и на нас - българите, и на света.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
13:00, 15.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Защото проф. Александър Шурбанов е не само един световно известен англицист - един от най-добрите познавачи на Шекспир и Марлоу, слял в себе си мъдростта и на Изтока, и на Запада с блестящите си преводи на четирите големи трагедии на Шекспир - Хамлет, Макбет, Отело, Крал Лир - на големия поет на Индия Рабиндранат Тагор, а е и поет. Макар че преди години започна като блестящ журналист в БТА.

Даниела Кънева: Какво е посланието ти в опит?

проф. Александър Шурбанов: То е по-скоро размисъл за света, в който съм живял вече повече от 7 десетилетия и тези неща са писани през последните 5 години. те са една равносметка, една изповед за литературите това е нужда, нуждата от споделяне

Той вижда и нас, и света в годините в поетични измерения. И затова дискусията върви към светлата страна на земния живот на човека. Есеистична е - плод на размисли, които въвличат читателя в размисъл и то - пак откъм положителния смисъл на Сътворението. И не случайно съдбата го свързва с Индия, попада в световноизвестния свободен университет на Рабиндранат Тагор и го превежда, а книгата си за Индия озаглавява "Земята на живата вечност". Земята, в която новото навлиза шеметно без да измества старото, в която живееш и оставяш другите да живеят.

Даниела Кънева: За Индия казваш, че я има, значи има надежда. За България какво би казал?

проф. Александър Шурбанов: България още я има, още има надежда.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчезна крупна сума от касата на общинска фирма
Изчезна крупна сума от касата на общинска фирма
10 хиляди лева глоба наложи Община Русе на снегопочистващата фирма
10 хиляди лева глоба наложи Община Русе на снегопочистващата фирма