За първи път показаха едно от скривалищата на Васил Левски във Велико Търново

За първи път във Велико Търново показаха едно от тайните скривалища на Васил Левски. То се намира в къщата на Христо Иванов - Големия, който бил най-верният съратник на Апостола в търновския регион

от Зорница Илиева
18:45, 18.02.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Христо Иванов - Големия, наричан още Войводата или Книговезеца бил от село Къкрина, но Левски го изпратил в Търново, за да организира революционни комитети. Историци разказват, че тук са идвали не само Левски, но и Матей Преображенски и Димитър Общи. Апостолът отсядал често в къщата на Христо Иванов - Големия, защото бил най-верният му съратник. Тук и до днес е запазено скривалището, където се е криел Васил Левски. Под стара дървена капандура се намира каменната стая, която е с размери 2 на 3 метра. Оттам по онова време тръгвал и таен тунел, който водел до река Янтра.

Дончо Бораджиев - собственик на къщата: Абсолютно в груб и неподправен вид е съхранено скривалището на Васил Левски. Според историците от университета в средата на по-миналия век е имало и тунел, който е отвеждал към реката. Затворен е тунелът, за съжаление, но скривалището си е тук.

Собствениците на имота се надяват да идват много хора и да усетят историческия дух, с който е заредена къщата.

Дария Тотева: Той е Апостол на свободата и е обиколил България четири пъти само за четири години, за да се опита да освободи България от турско робство!
София Белчева: Аз смятам, че децата трябва да са запознати не само на теория, но и да виждат местата, на които е бил.

Реставрацията на скривалището ще продължи, като идеята е да може да се слиза в него. Собствениците имат желание в къщата да се провеждат и открити уроци по история за деца.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александър Симов: Към момента БСП няма да се връща в парламента
Александър Симов: Към момента БСП няма да се връща в парламента
Омбудсманът ще изчака с конституционната жалба за изборните правила
Омбудсманът ще изчака с конституционната жалба за изборните правила